eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nyitókép: Bükkábrányi Energiapark

Már készre szerelik Magyarország első zöldhidrogén-termelő berendezését

Az Európában is egyedülálló rendszer 2023 augusztusától üzemelhet.

Megérkezett a Bükkábrányi Energiaparkba az a komplex rendszer, mely a napelempark túltermelésekor szabályozottan, tisztán zöldáramból állít elő hidrogént – írja a Bükkábrányi Energiapark sajtóközleményében.

A Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem részben uniós innovációs pályázati támogatással megvalósuló kísérleti fejlesztése várhatóan augusztustól üzemelhet.

Magyarországon így nemzetközi szinten is először állítanak elő zöldhidrogént, emellett a naperőmű általi túltermelés szabályozásának tudományos megfigyelésére is lehetőséget biztosít. A napelemparkok termelése ugyanis közismerten időjárásfüggő. A csúcsidőszakban túlkínálat lép fel a nappal termelt áramból, és annak elvezetése fejtörést okoz a helyi elosztótársaságnak, illetve a rendszerirányítónak. A probléma megoldásának egyik módja, hogy

a "felesleges" árammal hidrogént termelnek, mely később különböző célokra is felhasználható.

Ennek a "power2gas" technológiának ipari léptékű tesztelésére, és a dinamikus működtetés tanulmányozására vállalkozott a Bükkábrányi Energiaparkot működtető Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft. és a Szegedi Tudományegyetem.

A rendszer várhatóan 2023 augusztusától működik. A1MW kapacitású elektrolizáló, és a kapcsolódó nyomásfokozó és palackozó berendezések a napokban érkeznek meg a bükkábrányi telephelyre.

Ezzel a megoldással a naperőmű által termelt áramot felhasználva az elektrolizáló hidrogénre és oxigénre bontja a vizet

. A hidrogént nyomásfokozást követően, palackokban tárolják, az oxigént pedig a légkörbe engedik. A termelési eljárás miatt zöldhidrogénnek nevezett végtermék ráadásul olyan magas minőségű, úgynevezett "labortiszta", hogy akár gyógyászati vagy egyéb tudományos célú felhasználásra is alkalmas, de természetesen az üzemanyagcellákhoz is megfelelő üzemanyag lehet a közlekedésben, vagy a földgázhoz keverve az energiatermelésben.

A pilot projekt további újdonsága, hogy egy dinamikus és intelligens irányítástechnikai rendszer vezérli majd a technológiát, aminek segítségével a folyamat szabályozható, és kereslet-kínálati viszonyokhoz igazítható, amikor az erőmű amúgy is elektromos áram túltermelésben van, vagy más okból előnytelen az áram közvetlen értékesítése. Ennek optimalizálását a Szegedi Tudományegyetem vállalta a projektben.

Bükkábrányi Energiapark

Bükkábrányban van Magyarország egyik legnagyobb napelemparkja. A park csaknem 65 ezer polikristályos napelemet működtet összehangoltan, rendszerbe szervezve, csúcsteljesítménye pedig meghaladja a 22MWp-t.

A Bükkábrányi Energiapark tulajdonosa a Bükkábrányi Fotovoltaikus Erőmű Projekt Kft., mely a Mészáros Csoporthoz tartozó STATUS Energy Magántőkealap leányvállalata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

Sós Csaba: Milák Kristóf szenved

A tervek szerint az olimpiai bajnok úszó Milák Kristóf már az egy hónap múlva esedékes budapesti Világkupa-versenyen medencében lehet - jelezte az InfoRádiónak Sós Csaba szövetségi kapitány. Arról is beszélt, hogy januártól elsősorban az olimpiai A-szintes versenyzők kapnak támogatást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Windisch: hosszú távon a magas reálbér-növekedés nem fenntartható a termelékenység javulása nélkül

Az Állami Számvevőszék elnöke, Windisch László, a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott beszédében érintette a gazdaság aktuális kérdéseit, különös tekintettel az inflációra és az Állami Számvevőszék szerepére a jövőbeni gazdasági fejleményekben. Az elnök szerint a magas nyomású gazdaság helyett más irányba kellene lépéseket tenni, javítani kellene a termelékenységet és a GNI-hoz hasonló mutatókat is figyelni kell a GDP-fókusz helyett. A jegybanki veszteségtérítés ügyében szerinte még hosszú szakmai vitákra lesz szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×