eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hydrogen storage tank concept in beautiful morning light. 3d rendering.
Nyitókép: Petmal/Getty Images

Szakértő: a hidrogénautók 15 perc alatt feltölthetők lennének

2030-ra Európában és Magyarországon is a jelenleginél jóval nagyobb szerep juthat a hidrogénnek a megújuló energiaforrások használatában – mondta az InfoRádiónak a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke.

Lepsényi István megítélése szerint a hidrogén elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy 2050-re a fosszilis energia felhasználása megszűnjön és elérjük a klímasemlegességet . Hozzátette: mint energiahordozó a hidrogén megkerülhetetlen „kulcstechnológia”, alkalmazása számos területen szükséges, kezdve a közlekedéstől az energetikán át az ipari folyamatokig. "Alkalmazásának napi gyakorlata bizonyos területeken már zajlik, mondhati teljesen természetes" – jegyezte meg.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a hidrogén alkalmazása a külsőségeiben az emberek számára egyébként nem jelent újdonságot. Példaként az elektromos autókat említette, esetükben kizárólag annyi különbséget jelentene a technológiaváltás, hogy az addigi nehéz akkumulátor helyett a hidrogén biztosítaná az elektromosságát.

"Ráadásul 15 percnyi töltés is elegendő lenne egy 600 kilométeres autózáshoz,

de ránézésre ugyanolyan gépkocsi lenne” – tette hozzá.

A fűtés kapcsán is hasonló a helyzet: a kazán esetében legfeljebb annyi változást tapasztalhatunk, hogy magasabb a tüzelő energiaértéke, de a felhasználás technológiájában – a gáz vezetéken érkezik – nincs újdonság – magyarázta a szakértő, aki szerint a hidrogénnel kényelemesebben, egyszerűbben, és ami a legfrontosabb, szén-dioxid-képződés nélkül csinálhatjuk mindazokat a dolgokat, amiket eddig is.

Honnan lesz elegendő hidrogén?

A hidrogént, annak érdekében, hogy kellően funkcionális legyen, megújuló (nap, szél, geotermikus és biomassza) energiából, illetve nem megújuló, de alacsony szén-dioxid-tartalmú nukleáris energiából kell előállítani – emelte ki Lepsényi István.

Emellett nagy kapacitású elektrolizáló berendezések sorozatára is szükség van, hogy az elektromos energiából hidrogén tudjunk előállítani, ami aztán – magas energiasűrűség mellett – szinte korlátlan ideig eltárolható. Végül pedig szükség lesz úgynevezett üzemanyagcellákra is, amelyek visszaalakíthatják a hidrogént például elektromos árammá – magyarázta.

Az Európai Unió 2030-as célkitűzése a technológia határozott és széles körű alkalmazása, amihez Magyarország is igazodna. Ilyen például, hogy a mostani szürke hidrogén helyett a zöld hidrogén arányát 50 százalékra emelnék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×