eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Hydrogen storage tank concept in beautiful morning light. 3d rendering.
Nyitókép: Petmal/Getty Images

Szakértő: a hidrogénautók 15 perc alatt feltölthetők lennének

2030-ra Európában és Magyarországon is a jelenleginél jóval nagyobb szerep juthat a hidrogénnek a megújuló energiaforrások használatában – mondta az InfoRádiónak a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke.

Lepsényi István megítélése szerint a hidrogén elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy 2050-re a fosszilis energia felhasználása megszűnjön és elérjük a klímasemlegességet . Hozzátette: mint energiahordozó a hidrogén megkerülhetetlen „kulcstechnológia”, alkalmazása számos területen szükséges, kezdve a közlekedéstől az energetikán át az ipari folyamatokig. "Alkalmazásának napi gyakorlata bizonyos területeken már zajlik, mondhati teljesen természetes" – jegyezte meg.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a hidrogén alkalmazása a külsőségeiben az emberek számára egyébként nem jelent újdonságot. Példaként az elektromos autókat említette, esetükben kizárólag annyi különbséget jelentene a technológiaváltás, hogy az addigi nehéz akkumulátor helyett a hidrogén biztosítaná az elektromosságát.

"Ráadásul 15 percnyi töltés is elegendő lenne egy 600 kilométeres autózáshoz,

de ránézésre ugyanolyan gépkocsi lenne” – tette hozzá.

A fűtés kapcsán is hasonló a helyzet: a kazán esetében legfeljebb annyi változást tapasztalhatunk, hogy magasabb a tüzelő energiaértéke, de a felhasználás technológiájában – a gáz vezetéken érkezik – nincs újdonság – magyarázta a szakértő, aki szerint a hidrogénnel kényelemesebben, egyszerűbben, és ami a legfrontosabb, szén-dioxid-képződés nélkül csinálhatjuk mindazokat a dolgokat, amiket eddig is.

Honnan lesz elegendő hidrogén?

A hidrogént, annak érdekében, hogy kellően funkcionális legyen, megújuló (nap, szél, geotermikus és biomassza) energiából, illetve nem megújuló, de alacsony szén-dioxid-tartalmú nukleáris energiából kell előállítani – emelte ki Lepsényi István.

Emellett nagy kapacitású elektrolizáló berendezések sorozatára is szükség van, hogy az elektromos energiából hidrogén tudjunk előállítani, ami aztán – magas energiasűrűség mellett – szinte korlátlan ideig eltárolható. Végül pedig szükség lesz úgynevezett üzemanyagcellákra is, amelyek visszaalakíthatják a hidrogént például elektromos árammá – magyarázta.

Az Európai Unió 2030-as célkitűzése a technológia határozott és széles körű alkalmazása, amihez Magyarország is igazodna. Ilyen például, hogy a mostani szürke hidrogén helyett a zöld hidrogén arányát 50 százalékra emelnék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

A 21. század egyik geopolitikai csatározásainak egyik legfontosabb színtere lehet az Északi-sarkvidék. Sokan úgy tekintenek a területre, mint a nagyhatalmi versengés egy újabb területe, ahol az értékes lehetőségek megszerzésére törekednek a globális szereplők. A fokozódó figyelem azt eredményezi, hogy olyan ismeretlen területek, vagy elfeledett szigetek kapnak növekvő figyelmet, mint például a Skandináv-félszigettől északra helyezkedő, Norvégia szuverén területének számító Spitzbergák szigetcsoport. A kicsivel több mint 61 000 négyzetkilométeres szigetcsoport ismert még a norvég nevén is, a helyiek Svalbard néven emlegetik. De hogy tudott ez a kétharmad magyarországnyi, kevesebb mint 3000 fős lakosságú, rendkívül hideg és elhagyatott terület a globális térkép kiemelt helyére kerülni? Ezt fogjuk most megnézni az elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×