eur:
393.81
usd:
367.75
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/ Interrail

Erasmus-ügy: már decemberben szólt Brüsszel, hogy nem lehet új szerződést kötni

Az Erasmus + magyarországi programirodáját értesítette az Európai Bizottság, hogy nem szerződhet közérdekű vagyonkezelő alapítvány által működtetett egyetemmel.

Az Erasmus+ egy uniós program, amely 2021 és 2027 között 26,2 milliárd eurót biztosít diákoknak és tanároknak elsősorban külföldi tanulmányi utakra. Nagy hangsúlyt fektet a társadalmi befogadásra, a zöld- és digitális átállásra, valamint a fiatalok demokratikus életben való részvételének előmozdítására.

A programnak hat területe van:

  • felsőoktatás,
  • köznevelés,
  • szakképzés,
  • ifjúság,
  • felnőtt tanulás,
  • sport.

A felsőoktatásban ez úgy működik, hogy a hallgatók és az oktatók pályáznak az egyetemhez, az egyetem pedig a nemzeti irodaként működő Tempus Közalapítványhoz, amivel a magánszemélyeknek nincs közvetlen szerződéses kapcsolatuk.

A Tempus Közalapítvány honlapján olvasható tájékoztatás szerint

az Európai Bizottság őket már tavaly december végén tájékoztatta arról, hogy a tanács döntése alapján átmenetileg nem köthetnek szerződést közérdekű vagyonkezelő alapítvány által működtetett egyetemmel.

A Közalapítvány hangsúlyozza, hogy a folyamatban lévő projektek támogatási szerződéseit, valamint a Magyarországra érkező külföldi egyetemi hallgatók Erasmus+ ösztöndíját ez nem érinti, a program idei költségvetése biztosított.

Ugyanezt mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára: "Szeretnék mindenkit megnyugtatni afelől, hogy a 2023-ban folyamatban lévő vagy a 2023 tavaszán, őszén tervezett hallgatói, munkatársi, oktatási, mobilitási csereprogramok rendben vannak, azok a továbbiakban is folyhatnak."

Hangsúlyozta: az erre vonatkozó keretszerződéseket Magyarország és a vonatkozó egyetemek – beleértve a modellváltott intézményeket is – még 2022 év végén megkötötték.

Hankó Balázs ismertette a további Erasmus+ pályázatok menetrendjét is. Bíznak abban, hogy tisztázódnak ezek a kérdések azoknak az új pályázatoknak az esetében, melyeknek február végi határidejük van, és a bírálatuk május-júniusban történik. Így a 2024-25 évi programok is folytatódhatnak.

Tavaly az Erasmus+ keretében összesen 26 millió eurót ítéltek oda több mint tízezer hallgatónak és oktatónak.

A Tempus Közalapítvány most azt javasolja, hogy akinek további kérdése van, az forduljon az egyetem Erasmus+ koordinátorához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×