INFORÁDIÓ
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz

navracsics tibor

erasmus

európai bizottság

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. december 13-án. Megvalósultak a magyar kormány által júniusban kitűzött célok, jelentette ki a területfejlesztési miniszter, miután az uniós tagállamok nagykövetei december 12-én pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet és annak hivatalos elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.

Navracsics Tibor: ha az Erasmus-ügyet rendeztük, fel kell tenni a kérdést, mi van a többi tagállamban

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Jövő héten Brüsszelben tárgyal majd Navracsics Tibor az Erasmus-programról. Az uniós forrásokért is felelős miniszter úgy látja: egyelőre az Európai Bizottság sem tudja, mit kell tennie Magyarországnak, hogy a program továbbra is elérhető legyen.

A magyar kormány eddig nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy az alapítványi fenntartású egyetemek nem férhetnek hozzá az Erasmus-program friss támogatásaihoz. A döntésről "a Népszavából értesültek" – mondta a Hír TV-nek Navracsics Tibor.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter szerint csak a programért felelős Tempus Közalapítványt tájékoztatta januárban Brüsszel, hogy az Európai Tanács decemberi, a magyar uniós forrásokról szóló döntésében az Erasmus+ is érintett.

"Meg kell tudnunk, hogy az Európai Bizottság mit vár el a kormánytól, jogszabály-módosítást vagy bármi mást, amely feloldja ezt a blokádot" – mondta.

Navracsics Tibor megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy

a jövő héten Brüsszelben tárgyal az Erasmus-programról Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel oktatásért és ifjúságért felelős biztossal.

"Értelmezni szeretnénk a döntést. Nekem az az érzésem, és a hozzánk eljutott eddigi hírekből is ez következik, hogy valójában az Európai Bizottság sem rendelkezik most még határozott állásponttal arról, hogy miért született ez a döntés, és mit kell tennünk annak érdekében, hogy a döntést elhárítsuk" – mondta a miniszter, és közölte azt is, hogy 2024 közepéig megoldott az erasmusos programok finanszírozása, a 2024 utáni időszakról kell tárgyalni, de erre van még idő.

A miniszter kiemelte azt is, hogy az "Erasmus-döntést" összeférhetetlenségi aggályokra hivatkozva hozták meg, holott ezeket épp a bizottság kérésére módosították. Jövő héten Navracsics Tibor azt szeretné megtudni, az Európai Bizottság vár-e további módosítást e téren.

A vonatkozó határozat szerint

a bizottság azt kifogásolja, hogy aktív politikusok is tagjai lehetnek az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumának.

A miniszter szerint ugyanakkor itt kettős mércét alkalmaznak, hiszen más tagállamokban is van ilyenre példa.

Navracsics Tibor megjegyezte: ha az Erasmus-ügyet rendezték, azt a kérdést is fel lehet tenni, hogy más uniós tagországban mit lép ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Navracsics Tibor az Erasmus-ügy állásáról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018