INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

benzinkutak

gázolaj

független benzinkutak szövetsége

Egri Gábor: gázolajból van elég, de benzinből így is hiány lehet

Egri Gábor: gázolajból van elég, de benzinből így is hiány lehet

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az üzemanyagok nem minden típusa lesz elérhető.

"Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A kiskutak csődközeli állapotba kerültek a 13 hónap ársapka után. Az ellátásban jelenleg a keresleti oldal meghaladja a kínálati oldalt" – mondta az InfoRádiónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Azzal kalkulálnak, hogy január közepéig helyreállhat nagyrészt a rend, de karácsonyiig biztosan enyhülni fog a nyomás a benzinkutakon. A régióban gázolajat még lehet vásárolni, viszont csak limitált mennyiségű 95-ös benzinhez juthatnak a magyarországi töltőállomások.

A 258 cégnek a döntő többsége, amely tavasszal a Mollal szerződést kötött, korábban importból szerezte be a üzemanyagot. Ez tette ki a magyarországi ellátás 30 százalékát, a további 70 százalékot biztosította a Mol. Egri Gábor kijelentette: az árstop ezt teljes mértékben felrúgta, és most

az importot vissza kell csalogatni magasabb árakkal más piacokról.

A szövetségben 350 benzinkút, mintegy 160 cég van, és az elnök szerint eddig mindenki túlélte az árstopot, de többen feláldozták a családi tartalékukat, bankbetétjét, hitelt vettek fel, vagy elárverezték tulajdonukat, hogy megtartsa a benzinkútját, amelyben több évtizedes munkája van.

A szövetség elnöke szerint nagyon rossz helyzetbe kerültek. Egyeztetni akarnak a kormányzattal is, mert segítségre van szükségük.

"Ez a 13 hónap veszteség és csőd rajtunk kívülálló okból következett be, és ezek a vállalkozások vitték el az árstop legnagyobb költségét" – zárta gondolatát a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Kapcsolódó hang

Egri Gábor: karácsonyig enyhülhet a nyomás a kisbenzinkutakon
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018