eur:
394.12
usd:
364.9
bux:
65498.37
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Getty Images/ David Lees

Egri Gábor: gázolajból van elég, de benzinből így is hiány lehet

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az üzemanyagok nem minden típusa lesz elérhető.

"Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A kiskutak csődközeli állapotba kerültek a 13 hónap ársapka után. Az ellátásban jelenleg a keresleti oldal meghaladja a kínálati oldalt" – mondta az InfoRádiónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Azzal kalkulálnak, hogy január közepéig helyreállhat nagyrészt a rend, de karácsonyiig biztosan enyhülni fog a nyomás a benzinkutakon. A régióban gázolajat még lehet vásárolni, viszont csak limitált mennyiségű 95-ös benzinhez juthatnak a magyarországi töltőállomások.

A 258 cégnek a döntő többsége, amely tavasszal a Mollal szerződést kötött, korábban importból szerezte be a üzemanyagot. Ez tette ki a magyarországi ellátás 30 százalékát, a további 70 százalékot biztosította a Mol. Egri Gábor kijelentette: az árstop ezt teljes mértékben felrúgta, és most

az importot vissza kell csalogatni magasabb árakkal más piacokról.

A szövetségben 350 benzinkút, mintegy 160 cég van, és az elnök szerint eddig mindenki túlélte az árstopot, de többen feláldozták a családi tartalékukat, bankbetétjét, hitelt vettek fel, vagy elárverezték tulajdonukat, hogy megtartsa a benzinkútját, amelyben több évtizedes munkája van.

A szövetség elnöke szerint nagyon rossz helyzetbe kerültek. Egyeztetni akarnak a kormányzattal is, mert segítségre van szükségük.

"Ez a 13 hónap veszteség és csőd rajtunk kívülálló okból következett be, és ezek a vállalkozások vitték el az árstop legnagyobb költségét" – zárta gondolatát a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×