eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Fotó: Őrsi Gergely közösségi oldala.
Nyitókép: Fotó: Őrsi Gergely közösségi oldala.

Elismerte a Mol a felvásárlási hullámot, kritikus helyzetről beszél

Közleményt adott ki a Mol az országban beindult pánikfelvásárlások miatt. Még hetekbe telhet, mire teljes kapacitással működhet újra a Dunai Finomító.

Legalább 600 méteres sor áll Budapesten, a Nánási úti, amúgy kimondottan kicsi OMV benzinkútnál. Rendszeresen szoktunk itt tankolni, általában óránként tér be egy autós, most azonban több tucat jármű áll sorba az úton, teljesen szabálytalanul.

Arról, hogy ide érdemes betérni az egyik szentendrei blogon olvashattak az autósok, valószínűleg ezért kanyarodtak sokan erre a Budapestre északról a városba tartók közül.

A kérdés, hogy mi váltotta ki az autósok már-már pánikszerűnek mondható felvásárlási kampányát. Magyarázat lehet a Mol hivatalos közleménye, amelyet a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) adott ki a vállalt. Ebben azt írják: a "Mol végrehajtotta a Dunai Finomító tervezett leállítását október első felében". Az újraindítás közben kiderült, hogy több üzemrészen "további karbantartásra van szükség".

A közlemény szerint sikerült elhárítani az akadályokat, de

"a maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe".

Magyarán egyelőre kevesebb üzemanyag készül, mint elvben lehetséges volna.

A Mol még azt is megjegyzi: "a piac teljes ellátása nem lehetséges az import volumenek szintjének növelése nélkül a jelenlegi környezetben".

Az Indexnek Bacsa György, a vállalat ügyvezető igazgatója részletesen is magyarázta a helyzetet. Elismerte, hogy

"soha nem volt még annyi leürülés a Mol-nál, mint az elmúlt napokban".

A napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig közel a másfélszerese emelkedett.

Egyértelműen kritikusnak mondta a helyzetet, mert "a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás".

Bacsa György azt is hozzátette, hogy a jelenlegi üzemanyaghiányra kizárólag az import korábbi mennyisége hozhatja el a megoldást: "nem lehet elégszer rámutatni egy fontos tényadatra: az elmúlt években a magyarországi üzemanyagpiac mintegy 30 százaléka importforrásból érkezett, és ez az ellátás szinte teljesen eltűnt.” A gond, hogy

a jelenlegi kilátások szerint inkább csökkenő termékbehozatallal kell számolniuk.

A február 5-én életbe lépő EU-s szankció pedig elvágja az eddigi legfőbb importútvonalukat is: nem tudnak behozni Magyarországra több üzemanyagot Pozsonyból, a Mol-csoport saját finomítójából.

"Csúcsra fogjuk járatni a Mol gépezetét, de még ezzel sem tudjuk pótolni azt, ami most hiányzik: a 30 százalékos importkiesést, amely jelenleg az autósok, a benzinkutasok, a kis kutak és a nagy töltőállomások helyzetét is teljesen ellehetetleníti" - fogalmazott Bacsa György.

A II. kerületben már városrendészek segítik az autósokat a kutaknál kialakult helyzet miatt.

A 48 ezres Dunakeszin az információink szerint nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni, pedig a városban 5 töltőállomás is található. Nem véletlen, hogy a helyi közösségi oldalakon ilyen mémeket osztanak meg.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Közben a katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy tilos ásványvizes flakonba benzint tankolni. Családi házakban pedig 20 liter benzin tárolható, maximum 20 liter űrtartalmú kannában és legfeljebb 60 liter gázolaj. Lakásokban pedig ennek a fele a megengedett.

Hasznos lehet még az weboldal, amely azt mutatja az emberek információja alapján, hogy az adott benzinkútnál lehet-e üzemanyagot kapni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×