eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Autós tankol a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapest környékén, de más régiókban is lassan normalizálódhat az üzemanyag-ellátás – helyzetkép

Kedd éjszaka a kormány eltörölte az üzemanyagárstopot, így azóta mindenki csak piaci áron tankolhat. Szerdán a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója, Bacsa György arról beszélt, hogy annyira megugrott a kereslet, hogy a vállalat kúthálózatának a negyede leürült, azaz semmilyen üzemanyaguk nem volt. Bujdos Esztert, a Holtankoljak.hu ügyvezetőjét elsőként arról kérdeztük: enyhült-e a nyomás a kutakon.

Bujdos Eszter elmondása szerint azok a kígyózós sorok, amelyek a hét végén, illetve a hétfői és keddi napon voltak tapasztalhatók a töltőállomásokon, egyértelműen megszűntek, viszont bizonyos kutakon még mindig találkozni átmeneti készlethiánnyal, így előfordulhat, hogy csak korlátozások mellett van mód a tankolásra.

Vagyis rövid távon picit normalizálódott a helyzet, de

hogy az üzemanyaghiányos állapot teljesen megszűnjön, az a következő egy-másfél hónap hozománya lesz,

ennyi idő biztosan kell ahhoz, hogy az import visszaépüljön Magyarországra – tette hozzá a Holtankoljak.hu ügyvezetője, aki szerint a probléma megoldódásához elengedhetetlen az is, hogy a Mol százhalombattai finomítója ne csak félgőzzel, hanem százszázalékosan üzemeljen, ami az ígéretek alapján az év végére várható.

Az esetleges regionális különbségeket illetően kifejtette: bár a 480 forintos hatósági áras üzemanyagok kivezetésével a pánikszerű vásárlás megszűnt,

a kelet-magyarországi régiókba nehezebben jut el az üzemanyag,

így az mondható, hogy az ellátási lefedettség rosszabb, mint nyugaton, ráadásul a vidéki kis benzinkutak esetében továbbra is bizonytalan, hogy mikor juthatnak üzemanyaghoz. Pécs környéke vagy Budapest agglomerációja is említhető, ahol szintén heteket vehet igénybe a leürülés pótlása – tette hozzá.

Ami az eltérő üzemanyagárakat illeti, Bujdos Eszter teljesen normális állapotnak nevezete, hogy a kutak ismét maguk határozhatnak a kérdésben, és hogy ismét a kereslet-kínálat elve alapján működhet a piac, ahogyan tizenhárom hónappal, az ársapka bevezetését megelőzően is. Arra is kitért, azzal, hogy eltörölték az ársapkát, viszont a jövedéki adót rögtön visszaépítették, ráadásul péntektől a Mol nagykereskedelmi árcsökkenést vezet be, nem beszélve a különadókról, a költségszerkezet a kisker- és nagyker oldalon a következő napokban még változhat, így várhatóan csak a jövő hét folyamán alakulhatnak ki a hosszú távú piaci árak.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint jelenleg senki sem engedheti meg magának igazán, hogy brutális árcsökkenést vezessen be annak érdekében, hogy forgalmat szerezzen vissza, miután tavaly november óta jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, gondolva akár a megemelkedett rezsiköltségekre. Vagyis most a kutak elsősorban nem a kiesett hasznuk pótlására törekednek.

Bujdos Eszter arra számít, hogy ismét az autópályák menti töltőállomásokon lehet majd legdrágábban tankolni,

míg mondjuk az automata töltőállomásokon kedvezőbben juthatunk majd üzemanyaghoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×