eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltás vakcináját készíti elő beadáshoz Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Dózsa Csaba: tízmilliárdokban mérhető a hazai influenzajárványok költsége

Az egészségügyi közgazdász szerint vannak olyan betegségek, amik még a Covidnál is nagyobb kórházi kiadásokkal járnak.

Az oltás néhány ezer forintos költsége elhanyagolható ahhoz képest, ha valaki két hétre kiesik a munkából, vagy akinek szövődménye van és kórházba kerül. Ez egy olyan betegségfajta, ami az esetek túlnyomó többségében a háziorvos szintjén is kezelhető. Még kifejezett gyógyszert sem lehet adni rá, hiszen vírusfertőzés – mondta az InfoRádiónak Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyetemi docense.

Szerinte óriási kockázat, ha az influenzát nem kezeljük ki, és abból maradandó károsodás keletkezik. Ráadásul ha a beteg felülfertőződik, a legyengült szervezete bakteriális fertőzés kap, akkor arra már gyógyszeres terápia kell, aminek szintén nagy a költsége. Ha viszont ennél is rosszabb állapotba kerül, akkor valóban kórházi ellátás szükséges.

Magyarországon évente néhány ezer ember kerül influenzás megbetegedés miatt kórházba.

Ekkor már százezrek is lehetnek a költségek. Magyarországon az alapellátás igénybevételéről pontos számokat lehet látni a taj-szám alapján. A kórházi ellátás költsége 2-300 ezer forint, ami Dózsa Csaba szerint nem olyan jelentős a daganatterápiához vagy a szívműtétekhez képest. Inkább a társadalmi költsége, a munkából való kiesés okoz komoly veszteséget, és ennek az összköltsége tízmilliárdokban mérhető a magyar gazdaság szintjén.

Idén súlyos influenzajárványt jósolnak, ezért preventív módon fontos nagyobb figyelmet fordítani az oltás beadatására. Az egészségügyi dolgozók rendszeresen találkozhatnak betegekkel, ezért a célzott csoportoknál a nagyobb oltási intenzitás hatékonyabb lehet.

Az influenzán kívül az egészségbiztosítási rendszer a szív-érrendszeri betegekre, magas vérnyomás-betegségekre költ, ez a vezető halálozási ok, ami százezreket érint. Az ezzel járó összes kiadások százmilliárdokra rúgnak. Az onkológiai ellátás kiadása 400-500 milliárd között volt, de a bérköltség növekedésével ez az összeg emelkedhet. A sugárterápia, a gyógyszeres műtétek eljárások mind-mind nagyon költségesek.

Dózsa Csaba elmondta: a Covid önmagában nem drága, de a lélegeztetőgépekre került néhány tízezer ember ellátása egyénenként néhány százezer forint volt. A járványnak inkább anyagköltsége volt a maszkok, a gépvásárlás és a higiéniai eszközök megvásárlásakor. Emellett volt bérköltség is, de a kórház direkt költsége nem volt olyan jelentős a Covid idején, mint a hagyományos műtétes szakma, vagy az onkológia területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×