INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

influenzajárvány

költség

egészség

Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltás vakcináját készíti elő beadáshoz Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Dózsa Csaba: tízmilliárdokban mérhető a hazai influenzajárványok költsége

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az egészségügyi közgazdász szerint vannak olyan betegségek, amik még a Covidnál is nagyobb kórházi kiadásokkal járnak.

Az oltás néhány ezer forintos költsége elhanyagolható ahhoz képest, ha valaki két hétre kiesik a munkából, vagy akinek szövődménye van és kórházba kerül. Ez egy olyan betegségfajta, ami az esetek túlnyomó többségében a háziorvos szintjén is kezelhető. Még kifejezett gyógyszert sem lehet adni rá, hiszen vírusfertőzés – mondta az InfoRádiónak Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának egyetemi docense.

Szerinte óriási kockázat, ha az influenzát nem kezeljük ki, és abból maradandó károsodás keletkezik. Ráadásul ha a beteg felülfertőződik, a legyengült szervezete bakteriális fertőzés kap, akkor arra már gyógyszeres terápia kell, aminek szintén nagy a költsége. Ha viszont ennél is rosszabb állapotba kerül, akkor valóban kórházi ellátás szükséges.

Magyarországon évente néhány ezer ember kerül influenzás megbetegedés miatt kórházba.

Ekkor már százezrek is lehetnek a költségek. Magyarországon az alapellátás igénybevételéről pontos számokat lehet látni a taj-szám alapján. A kórházi ellátás költsége 2-300 ezer forint, ami Dózsa Csaba szerint nem olyan jelentős a daganatterápiához vagy a szívműtétekhez képest. Inkább a társadalmi költsége, a munkából való kiesés okoz komoly veszteséget, és ennek az összköltsége tízmilliárdokban mérhető a magyar gazdaság szintjén.

Idén súlyos influenzajárványt jósolnak, ezért preventív módon fontos nagyobb figyelmet fordítani az oltás beadatására. Az egészségügyi dolgozók rendszeresen találkozhatnak betegekkel, ezért a célzott csoportoknál a nagyobb oltási intenzitás hatékonyabb lehet.

Az influenzán kívül az egészségbiztosítási rendszer a szív-érrendszeri betegekre, magas vérnyomás-betegségekre költ, ez a vezető halálozási ok, ami százezreket érint. Az ezzel járó összes kiadások százmilliárdokra rúgnak. Az onkológiai ellátás kiadása 400-500 milliárd között volt, de a bérköltség növekedésével ez az összeg emelkedhet. A sugárterápia, a gyógyszeres műtétek eljárások mind-mind nagyon költségesek.

Dózsa Csaba elmondta: a Covid önmagában nem drága, de a lélegeztetőgépekre került néhány tízezer ember ellátása egyénenként néhány százezer forint volt. A járványnak inkább anyagköltsége volt a maszkok, a gépvásárlás és a higiéniai eszközök megvásárlásakor. Emellett volt bérköltség is, de a kórház direkt költsége nem volt olyan jelentős a Covid idején, mint a hagyományos műtétes szakma, vagy az onkológia területén.

Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Kapcsolódó hang

Dózsa Csaba: tízmilliárdokban mérhető a hazai influenzajárványok költsége
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018