eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Emlősmentésbe kezd egy teljes kontinens

Több mint 100 veszélyeztetett állat és növényfaj – köztük a koala – megmentésére készít friss stratégiát Ausztrália.

A terv a kontinens harmadát védett területté tenné azt követően, hogy egy év eleji jelentés az élővilág sokkoló állapotáról adott számot. Számos őshonos állatot és növényt fenyeget élőhelyük elvesztése, invazív kártevők és gyomok hatása, éghajlatváltozás, valamint az egyre gyakrabban bekövetkező, pusztító természeti katasztrófák sora.

Tanya Plibersek környezetvédelmi miniszter szerint soha nem volt még szükség olyan gyors közbelépésre, mint most – írja a BBC.

"Az eddigi megközelítésünk nem vált be. Eltökélt szándékunk, hogy jobb esélyt adjunk a vadon élő állatoknak a mostaninál" – fogalmazott a miniszter.

Az a cél, hogy Ausztrália területének 30 százalékát védetté nyilvánítsák a nemzeti környezetvédelmi törvények alapján, ezzel segítve a veszélyeztetett fajokat és élőhelyeket. A 10 éves stratégia célja továbbá az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség javítása, egyes kulcsfontosságú fajok nyugalomban élő populációinak létrehozása ragadozómentes övezetekben, valamint a meglévő populációk jobb megfigyelése.

Ausztráliában nagyobb erőfeszítésekre van szükség a vadmacskák, a rókák és a gambafű néven ismert burjánzó gyomnövény hatásának csökkentésére, valamint az őslakosok környezetgazdálkodással kapcsolatos szakértelmének jobb kihasználására.

110 fajra figyelnek oda kiemelten

Húsz olyan területen kezdik meg a munkát, ahol nagy a veszélyeztetett fajok sűrűsége. Ezek közé tartozik a dél-ausztráliai Kenguru-sziget és az új-dél-walesi Kék-hegység, amelyeket 2019-20-ban bozóttüzek pusztítottak. A 110 kiemelten kezelendő faj közé tartozik az ausztráliai oroszlánfóka és a világ legritkább erszényesállata, a ngilkat, más néven Gilbert potoroo, amelyből már csak mintegy 100 példány maradt fenn.

Itt pusztult ki a legtöbb faj

A stratégia kialakítását az a jelentés sürgette, amely szerint Ausztráliában több faj pusztult ki, mint bármely más kontinensen. Az ország ökológiai rendszereit vizsgáló felmérés megállapította azt is, hogy Ausztrália ökológiai rendszereinek több mint fele rossz állapotban van.

A veszélyeket nem kezelik megfelelően, ami azt jelenti, hogy a veszélyek további problémákat fognak okozni - áll a jelentésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×