eur:
388.9
usd:
358.71
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Balazs Mohai

Orbán Viktor: a szankciós politikába beledöglünk, belegebedünk

A miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Szerinte "amerikai barátainknak" is fel kell tenni a kérdést, hogy "mi folyik itt", Magyarország pedig kemény választ adna arra, ha valaki felrobbantaná a török gázvezetéket.

Hosszabb interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádiónak.

A TELJES INTERJÚT ITT HALLHATJA ÚJRA A HÍRADÓ.HU-N!

Elsőként a brüsszeli szankciókról és azok következményeiről beszélt.

"Az embernek el kell döntenie, hogy mit akar, hogy a háborút akarja-e megnyerni vagy békét akar-e. (...) mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk, fel szokták tenni, hogy most miért állunk a béke oldalán. Nekünk nem kell elmagyarázni, hogy milyen a keletről jövő brutalitás és háború" - mondta, majd

"a magyar Zelenszkijnek"

nevezte Nagy Imrét.

Szerinte a szabadság eléréséhez '56-ban is mindvégre a "béketárgyalás" vezetett.

"Béketárgyalás kell. Van egy béketábor Európában, a szentatya, Kissinger, egy német filozófus, Habermas is, az amerikai republikánus oldal szintén ide tartozik. Ameddig nincs béke, az energiaárak és az infláció sem fog csökkenni" - szögezte le.

Arra a felvetésre, hogy lehetne a béke eszköze a szankció, azt mondta, van olyan szankció, amely a kivetőnek jobban fáj, a mostaniaknak nem szabad ilyeneknek lenni.

"Szankciókat azok szoktak kivetni, akiknek erőfölényük van. De hogy az energiatörpe vessen ki szankciót az energiaóriásra, ez szokatlan" - mondta Orbán Viktor.

Kijelentette, a szankciók ügyében a külügyi tárcánál a legjobb emberek emberek dolgoznak, amikor a magyar álláspont kialakul.

"Egyetlen harci taktikánk lehet, hogy késhegyre menő vitákat vívunk, hogy mentesítsenek bennünket a negatív hatások alól"

- fejtegette. Ez a munka szerint eddig eredményes volt, a baj abból fakad, hogy "közös európai piacon vagyunk", ha felmennek az árak Európában, azok magukkal húzzák az energiaárakat is.

"A legjobb az lenne, hogy az EU elállna a szankciós politikától, ettől nagyon messze vagyunk. Szerencsére a szankciós politikát 6 hónaponként meg kell újítani, van tehát lehetőség a hibákat kijavítani. A prágai csúcson hallható volt az elégedetlenség", így a miniszterelnök szerint van remény, még ha eszkalálódik is a háború.

Szerinte

"amerikai barátainknak" is fel kell tenni a kérdést, hogy "mi folyik itt",

mert ami itt eddig zajlott, azon mi veszítünk.

A gázvezetékek robbantása ügyében szerinte "kemény tónust" kell használni.

"Ez a mi felfogásunk szerint terrorcselekmény. Ha ezt egy állam támogatta, akkor az egy terrorista állam. Nem most jöttünk le a falvédőről, velem nem etetik meg, hogy nem tudják, hogy mi történt, ezt a területet az űrből figyelik! Mindegy, ez a nagyfiúk dolga, majd kivizsgálják, hogy mi a helyzet. Ami számunkra fontos, az

a délről érkező, töröknek mondott vezeték; ha ezt valaki felrobbantja, azt terrorista támadásnak fogjuk tekinteni, és úgy is fogunk ellene fellépni."

Az infláció elszabadulásáról azt mondta, ez egy szankciós infláció, ezért a boltban "szankciós felárat fizetünk".

Ha szerinte a szankciókat az unió felfüggeszti, egy csapásra könnyebb lesz a helyzet, az infláció és az energiaár a felére lép vissza.

"A legfontosabb, hogy az ember ne tűrje az ilyet ölbe tett kézzel. Amikor először voltam miniszterelnök, 15 százalék körül volt az infláció, azt egy-másfél év kemény munkájával levittük a felére. A kormány foglalkozik a kérdéssel, tisztelettel megkértem a jegybankelnököt, és utasítottam a pénzügyminisztert, hogy a jövő évre ezt az inflációt legalább felezzük meg. Az infláció tönkreteszi a cégeket, családokat. A spekulánsokkal szemben fel kell lépni" - mondta Orbán Viktor.

Nemzeti konzultáció

Pénteken postázzák a nemzeti konzultáció íveit, erről elmondta, "egy nemzetközi csata kellős közepén vagyunk", az egyik oldalon a szankciópártiak vannak, a másik oldalon áll a kormány.

"A szankciós politikát meg kell változtatni, mert beledöglünk, belegebedünk" - szerinte ez a tétje a szankcióknak, amelyekről az emberek véleményét most kikérik.

Szerinte döntő érv szokott lenni, hogy "a szankciókat nem demokratikus módon vezették be", arról a bürokraták és a brüsszeli elit döntött.

"Számít, hogy mit mondanak az emberek. A legfontosabb kérdésekben rendszeresen megkérdezzük az embereket, így történt a migrációs kérdésben is" - mondta.

Az ő munkájában a konzultáció eszköze "nagyon sokat segít", kijelöli azt a határt, "amin nem lehet túlmenni".

Migráció

Hogy a migráció hogyan megállítható Magyarország déli határánál délebbre, arról azt mondta, arra van szükség, hogy tényleges katonai erővel kell megvédeni a határokat, ezért van a déli határokon kerítés; Magyarország esetében 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt, és 2000 embercsempészt elfogtak, ezek a számok már-már a 2015-ös helyzetet idézik.

"Növelhetjük a kerítés magasságát és a katonák számát, növeljük is, de a legjobb az lenne, ha a macedón-szerb határt tudnánk megvédeni" - szögezte le Orbán Viktor.

Nem érdekli, mit írnak róla a nemzetközi sajtóban, Magyarországon akkor sem lesz menekülttábor - erősítette meg.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna átléphette a vörös vonalat, orosz katonák százezrei érkezhetnek hamarosan a frontra – Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrajna az elmúlt hetekben több kimagaslóan fontos orosz radarállomásra is csapást mért, ez pedig éppen a legfontosabb szövetségesüknél, az Egyesült Államoknál okozott feszültséget – írja a The Washington Post. Rusztem Umerov, az ukrán védelmi miniszter kedden adott interjút a Reutersnek, amelyben számos témát érintett. Beszélt az érkező F-16-os vadászgépekről, a frontvonal állásáról, valamint az oroszok várható lépéseiről is. Elmondta, hogy Moszkva várhatóan 2-300 ezer új katonát küld majd Ukrajna ellen. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×