eur:
390.93
usd:
358.57
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Nyitókép: Pixabay.com

Ovisok kapnak levelet szüleik válása ügyében Magyarországon

Egyre több óvodás és kisiskolás korú gyermek kap levelet a bíróságoktól, hogy mondja el véleményét a vele kapcsolatos gyermekelhelyezési perben - mondta az InfoRádiónak a Szépen Válj El Válásközpont. A tanácsadó iroda szakértői szerint az új gyakorlat egy uniós irányelv miatti törvénymódosítás eredménye, a jogszabály betartása azonban komoly traumát, érzelmi sérüléseket is okozhat a gyerekeknek. 

"Kedves XY! Én Alfa Béta vagyok, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája. Az én feladatom, hogy döntsek a szüleid házasságának felbontásáról, és arról, hogy mennyi időt töltsetek a szüleitekkel. Ha meg akarod osztani velem a véleményed, kérlek, gyere el a Budai Központi Kerületi Bíróságra, amit nekem elmondasz, azt én a szüleiddel és az őket képviselő ügyvédekkel meg kell, hogy osszam" - a Szépen Válj El válásközpont alapítója egy olyan idézésből olvasott részletet, amit egy óvodáskorú gyermek szülei válóperével kapcsolatban kapott.

Galambos Balázs azt mondja:

az utóbbi hetekben egyre több óvodás korú kisgyerek is kapott levelet, hogy nyilatkozzon a vele kapcsolatos gyermekelhelyezési ügyben.

A korábbi gyakorlat szerint csak ritkán, nagyon konfliktusos esetekben hallgattak meg gyerekeket, akkor is csak nagyobbakat.

A tanácsadással és a válások kulturált lebonyolításával foglalkozó iroda alapítója úgy látja: az új bírói gyakorlat káros a gyerekek érzelmi fejlődésére, a velük kapcsolatban álló szülők is felháborodtak.

"Érdemes abba belegondolni, hogy milyen, amikor egy 7 éves, iskolakezdő gyerek kap egy ilyen levelet. Neki már eleve hatalmas sokk, hogy válnak a szülei; ő ott le van ültetve, meg van kérdezve, hogy apa vagy anya, melyikkel akar többet lenni, ami már eleve lojalitáskonfliktust okoz, hatalmas stresszhelyzet, elképzelhetetlen, hogy miután a szülőknek felolvassák a gyerek nyilatkozatát, hogy ne romoljon a gyerek viszonya valamelyik szülővel. Beláthatatlanok lehetnek a következmények."

Az új bírói gyakorlat egy augusztustól hatályos törvénymódosítás eredménye. Egy uniós irányelv miatt változott a Polgári törvénykönyv vonatkozó szakasza, ez pedig előírja, hogy a gyermekelhelyezési per során "a bíróságnak értesítenie kell az ítélőképessége birtokában lévő gyermeket a nyilatkozattétel lehetőségéről", azaz lehetőséget kell biztosítani arra, hogy elmondja véleményét az ügyben.

"Ezzel simán lehet egy gyermeket traumatizálni" - Herkules Mónika, a Szépen Válj El Válásközpont válási tanácsadója szerint bár a törekvés előremutató, számos buktatók is rejt magában: felmerül, hogy érti-e egyáltalán a helyzetet a gyerek, de egy ilyen ügy lehetőséget ad például a szülő manipulációjára, és ha a család vagy akár a bíróság nem megfelelően jár el, komoly bűntudatot, élethosszig tartó lelki sérüléseket okozhat a kicsiknek.

"Elvárható-e egy bírótól egy olyan fajta gyermekpszichológusi tudás, háttér, hogy ő hogyan is kérdezze meg jól akár az óvodáskorú gyereket, hogy ne traumatizálja.

Nagyon üdvözölnék egy olyan eljárásmenetet, amelyben kötelezően részt vesz egy gyermekpszichológus, és mondjuk ő kérdezné a gyereket."

A válási tanácsadó kiemelte: a szakítás mellett döntő magyar házaspárok nagy része gyermekei 7 éves koráig elválik, így ha tömeges lesz az új bírói gyakorlat, akkor az rengeteg óvódáskorú gyermeket érinthet.

Az ilyen idézésekben érintett Fővárosi Törvényszék péntekre ígért nyilatkozatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×