eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A génterápia élvonalában a Semmelweis Egyetem
Nyitókép: A Semmelweis Egyetem szemémszeti kutatói

Magyar kutatók gyógyítják az örökletes vakságot

Az SMA után a szemészet területén is a génterápia nemzetközi élvonalában a Semmelweis Egyetem.

A régióban szinte egyedülálló, Szemészeti Génterápiás Kezelőcentrum minősítést kapott a Semmelweis Egyetem, ahol a genetikai hátterű, retinális disztrófia kezelése válhat lehetővé a legújabb, világszínvonalú génterápiának köszönhetően. A szemészet területén történő folyamatos fejlesztések alapelemei az egyetem, az egykori Innovációs és Technológiai Minisztérium és a világhírű magyar kutató, Roska Botond által vezetett bázeli Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology közötti stratégiai együttműködésnek.

A partnerség célja, hogy újszerű megközelítéseket azonosítsanak a látás helyreállítására és a látásvesztés lassítására vonatkozóan; ezzel párhuzamosan pedig a Semmelweis Egyetem azon kevés egészségügyi intézmények egyikévé válik a világon, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás eljárások lesznek elérhetőek a magyar és külföldi betegek számára egyaránt.

“A Szemészeti Klinikánk már most is elismert központ a szakterületén.

A Szemészeti Génterápiás Központ létrehozásával ugyanakkor egyetemünk Magyarországon elsőként lesz klinikai vizsgálati helyszín és kezelési centrum a szemészeti génterápiás beavatkozások vonatkozásában” – mondta Merkely Béla.

Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója ismertette, az örökletes retina disztrófiák a látáskárosodás és a vakság egyik fő okát jelentik. Ezek a súlyos betegségek viszonylag ritkán fordulnak elő, ám az érintett betegek teljes életét megváltoztatják.

Az ország első szemészeti génterápiás központjában

három sebész kapott képzést a speciális beavatkozások elvégzésére.

Az intézményi minősítés átadásával az egyetem kiváló retinasebészei és gyógyszerészei okleveleket vettek át, amelyek igazolják a szemészeti génterápiás eljárásban megszerzett tudásukat. A terápia jelenleg az egyetlen kezelési lehetőség az örökletes retinális disztrófia esetében, amellyel a betegek elkerülhetik a teljes vakságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×