eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel-Alapítvány Hazai és nemzetközi jogvédelmi mechanizmusok című konferenciáján a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017. december 6-án.
Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Ukrán–német konfliktus: itt a magyarázat a „sértett májas hurkázásra”

Prőhle Gergely volt berlini nagykövet szerint Ukrajnának vissza kell vennie az alpáriságból, Németországnak pedig meg kell őriznie józanságát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem fogadta az országában Frank-Walter Steinmeier német elnököt, mert az korábban oroszbarát politikát folytatott. Erre reagálva Olaf Scholz kancellár közölte, hogy akkor ő sem látogat el a háború sújtotta országba, mire Ukrajna németországi nagykövete "sértett májas hurkának" nevezte Scholzot (a "sértettséget játszani, duzzogni" jelentésű német kifejezés egyébként szó szerinti átiratban futott végig a sajtón). Csütörtökön végül telefonon beszélt a két fél és tisztázta a kapcsolatukat zavaró ügyeket.

Prőhle Gergely, Magyarország volt berlini nagykövete az InfoRádióban a német-ukrán esetről úgy vélekedett, hogy még egy ilyen helyzetben is példátlan stílus ez, az pedig nagy hiba, hogy Zelenszkij elnök visszautasította a német elnököt.

"Látva a civil épületek bombázását, ártatlan emberek halálát, azt gondolom, Ukrajna minden szolidaritást megérdemel. Ugyanakkor az ukrán diplomácia - különböző tanácsadók segítségével - olykor valóban nagyon sajátos módszereket választ" - fogalmazott Prőhle Gergely.

Szerinte

a szorult helyzet indokolhatja ezeket a diplomáciában különösen hangzó megnyilvánulásokat ukrán részről, de azért a tapasztalható "alpáriság" nem megszokott.

A német helyzet mindeközben alapvetően sajátos.

"Évszázadokra visszatekintve az Oroszországhoz fűződő viszony két kontinentális hatalom stratégiai együttműködése, amit úgy tudnék összefoglalni, hogy az oroszok adják a nyersanyagot, a németek a technológiát. Ez nem Angela Merkelen vagy a szociáldemokratákon múlik, hanem évszázados összefüggésrendszer. Az utóbbi időben persze felerősödtek azok a hangok, melyek szerint az energiafüggősége miatt Németország a háborúban kevésbé hajlandó részt venni a fegyverszállításokban vagy az embargós politikában - hasonlóan a magyarokhoz - de ennek megvan az oka. Ettől függetlenül

Ukrajnával szolidaritást mutat Németország,

és elegáns hangot üt meg ahhoz képest, hogy az ukrán diplomácia és főként a nagykövet milyen hangot üt meg vele szemben."

Prőhle Gergely a magyarul meglehetősen bántó "sértett májas hurkázást" is megmagyarázta.

"Az eredeti német kifejezés egy olyan szólás Németországban, amely olyasmit jelent, hogy »bevágta a durcit«. Tehát sem a máj, sem a hurka nem a maga képi valóságában jelenik meg a német nyelvhasználó számára. Ennek ellenére ilyet egy nagykövet nem mond, akkor sem, ha az országa nagyon nyomorúságos helyzetben van. Nemcsak egy ország vezetőjére, de egy minisztériumi főosztályvezetőre sem" - fejtette ki.

Hogy az ukrán elnök hibát követett-e el akkor, amikor nem fogadta el a német szövetségi elnököt arra hivatkozva, hogy az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezetéket a németek támogatták, Prőhle Gergely azt mondta, Zelenszkij elnöknek ez a húzása nagyon nagy hiba volt.

"Soha nem szabad alábecsülni a német politikusok gondolatainak változékonyságát, a koncepciók átírásának képességét.

Ennek jegyében azt gondolom, miután Steinmeier államfő »hamut szórt a fejére«, Zelenszkij elnök nyugodtan fogadhatta volna őt."

Hogy melyik félnek, Ukrajnának vagy Németországnak kell-e engednie, Prőhle Gergely számára nem kérdés: Ukrajnának barátságosabbnak kellene lennie Németországgal, Németországnak pedig mindenképp meg kell őriznie a józanságát, meg kell őriznie közép-európai középhatalmi szerepét, és nem szabad engednie az akár Washingtonból rá nehezedő nyomásnak sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×