eur:
394.93
usd:
370.73
bux:
65394.97
2024. április 19. péntek Emma
Vízzel teli kátyú az úttesten a debreceni Déli soron 2019. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Enyhébbnek ígérkezik a kátyúszezon, de így sem árt a külön biztosítás

Az átlagosnál enyhébbnek ígérkezik idén a kátyúszezon a csapadékszegény időjárásnak köszönhetően. A részletekről a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

Lambert Gábor elmondása alapján egy átlagos évben több ezer kátyúkár van a közutakon. A Magyar Közút nagyjából ezret regisztrál, ebből 4-500 bejelentés a Budapesti Közúthoz érkezik, és emellett vannak az egyéb önkormányzatoknál bejelentett hibák. A Mabisz várakozásai szerint, köszönhetően az enyhébb télnek – a komolyabb csapadék és fagyok hiányának – kevesebb lesz idén a bejelentések száma a biztosítók irányába – vélekedett Lambert Gábor.

Ha megtörténik a baj, két lehetőség van:

  • ha rendelkezünk kátyúbiztosítással, akkor a biztosítóhoz kell fordulni,
  • ha nem rendelkezünk kátyúbiztosítással, akkor közvetlenül a közútkezelőhöz kell fordulni; országutak esetében a Magyar Közút Zrt.-hez, a fővárosi kátyúgondok miatt a Budapest Közút Zrt.-hez, illetve ahhoz az önkormányzathoz, ami kezeli az adott közutat.

A Mabisz kommunikációs vezetője kiemelte: a bejelentést alaposan kell dokumentálni, pontosan feltüntetve azt, hogy mi, hol és mikor történt, fényképpel illusztrálva. Lehetőség szerint, ha olyan a sérülés, vegyük igénybe a hatóság közreműködését, és az is jó, ha van tanunk, aki alátámasztja a történeket – hívta fel a figyelmet. Az alapos dokumentáció fontosságát mi sem bizonyítja jobban, hogy például a Budapest Közút esetében az a tapasztalat, hogy a bejelentések csupán felét szokták megalapozottnak ítélni – jegyezte meg.

Lambert Gábor végül arra is kitér, miután a kátyúkárok jellemzően 20 ezer forint körül alakulnak, érdemes lehet kiegészítő biztosításként kérni – két-három ezer forintért – a kátyúbiztosítást. Annál is inkább, mert a casco sem biztos, hogy térít egy ilyen jellegű kárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×