eur:
393.35
usd:
367.78
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Tóth Csaba, az MSZP vezérszónoka felszólal az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat és az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat együttes, általános vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 18-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Minden képviselő Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére szavazott

Süli János Paks 2 leállításáról a Parlamentben: „Eszünk ágában sincs.”

Esze ágában sincs a kormánynak leállítani a Paksi Atomerőmű építését – válaszolta a beruházásért felelős tárca nélküli miniszter egy ellenzéki interpellációra az Országgyűlésben. Süli János egyértelművé tette, hogy amíg az Oroszország ellen bevezetett szankciók nem terjednek ki erre a projektre, addig folytatják azt.

„Nem fogjuk fölfüggeszteni Paks 2 építését, amíg a szankciós intézkedések lehetőséget adnak rá, márpedig pillanatnyilag lehetőséget adnak. Annál is inkább, mert ha öntől kérdezik: Ukrajnában 15 atomerőmű üzemanyaga kitől származik,

ki biztosítja 8 év óta konfliktus ellenére az üzemanyagot? Oroszország.

Holott nyugodtan föl mondhatta volna Ukrajna a háborúra való tekintettel” – mondta Süli János.

Hozzátette: „Az európai villamosenergia-rendszer összecsuklana két napon belül, hogy ha nem tudnánk biztosítani az üzemanyag-ellátást. Eszünk ágában sincs megállni, ha megállítanak bennünket valakik, azt majd eldönti a kormány, hogy reagál rá.”

Felfüggesztették Tóth Csaba mentelmi jogát

Felfüggesztette az Országgyűlés Tóth Csaba szocialista képviselő mentelmi jogát. A Központi Nyomozó Főügyészség gyanúja szerint az ellenzéki politikus a zuglói fizetős parkolás cégén keresztül mintegy több mint 200 millió forinthoz jutott hozzá jogtalanul. Tóth Csaba tagadja a vádakat.

A vádhatóság gyanúja alapján Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő és társa, Horváth Csaba jelenlegi kerületi polgármester, a fővárosi közgyűlés akkori tagja a zuglói parkolási rendszer üzemeltetésével megbízott társaság nyereségének felére tartott igényt, emiatt Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indítványozta Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyről Hargitai János a parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke beszélt a plenáris ülésen: „Az első eljárásban 2017. március 15-én tízmillió forintot fizetett ki a cég Tóth Csaba képviselő úrnak, július 1-jén tízmilliót, augusztus 12-én, 11 750 000 forintot. A második eljárásban 2017 ősze és 2019 ősze között 10-15 milliókat havonta, de legalább 250 millió forintot adott át Tóth Csabának abban a társasházban, ahol lakik, annak valamifajta társalgójában.”

Tóth Csaba nem volt jelen az ülésteremben, így nem tudott hozzászólni az ügyéhez, ezért a Parlament rögtön döntött a mentelmi jogáról.

„Kimondom a határozatot: az országgyűlés

175 egyhangú igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül Tóth Csaba mentelmi jogát felfüggesztette”

– jelentette be az ülésvezető.

Tóth Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség gyanúsítása teljesen megalapozatlan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×