eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Országgyűlés - Extrán rövid tavaszi ülésszak kezdődik

Hétfőn kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, de a választási kampánya miatt nagyon rövid ideig, várhatóan csak március 10-ig tart.

Az Országgyűlés hétfőn kétnapos üléssel kezdi meg aktuális ciklusának utolsó ülésszakát, amely várhatóan március 10-én, az államfőválasztással ér véget.

A parlamenti munka 13 órakor, három közelmúltban elhunyt korábbi képviselőre: Kiss Gáborra, Lakatos Andrásra (mindketten MSZP) és Büky Dorottyára (SZDSZ) történő emlékezéssel kezdődik, amit napirend előtti felszólalások követnek;

általában Orbán Viktor is beszédet tart az ülésszakokat nyitó üléseken, így erre most is számítani lehet.

Tavaly szeptemberben, az őszi ülésszak nyitónapján nagy bejelentéseket tett a kormányfő:

  • szja-visszatérítés a gyermekeseknek
  • kisvállalkozások adó-visszatérítése
  • a nyugdíjprémium várható összege: 50 ezer forint felett
  • 13. havi nyugdíj visszaépítése
  • 6 havi fegyverpénz
  • 25 év alattiak szja-mentessége
  • 200 ezer forintos minimálbér.

Ezt követően egy órában az interpellációk következnek, majd további egy óra áll a képviselők rendelkezésére az azonnali kérdésekre és 30 perc a kérdésekre.

Ellenzéki témák lesznek:

  • Völner-Schadl-ügy
  • infláció
  • egészségügyi dolgozók bére.

A Fidesz és a KDNP képviselői az

adócsökkentésről

és a gyermekvédelmi népszavazásról szeretnének többet megtudni.

Az Országgyűlés megtárgyalja a független Fülöp Erik és Hadházy Ákos, valamint a DK-s Sebián-Petrovszki László és a jobbikos Szilágyi György mentelmi ügyét; felkéri az Igazságügyi Bizottságot a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Gazdasági Bizottságot pedig a Gazdasági Versenyhivatal beszámolójának megtárgyalására, továbbá bizottsági tisztségviselőket választ.

Azonnali kérdések és kérdések is lesznek. Az ellenzék a többi között a marcali és a körmendi kórház fejlesztéséről, a rokkantak kompenzációjáról, az áremelkedésekről, a felsőoktatási modellváltásról, a Schadl-ügyről és az építőipari vállalkozások helyzetéről faggatja a kormányt. A Fidesz-KDNP a Magyar Falu Programról és a vizes vébéről érdeklődik majd.

Az ülés szokás szerint napirend utáni felszólalásokkal zárul, kifejezetten sok, a címek alapján kampánybeszédet tartó szónokkal. Varga Mihály pénzügyminiszter például fideszes képviselőként a budai körzet fejlesztéséről beszél, a független Dúró Dóra pedig az úgynevezett Covid-diktatúra ellen foglal állást.

Kedden reggel kilenc órakor kezdődik a plenáris ülés.

A képviselők megemlékeznek a Magyar Parasport Napjáról, majd napirend előtti felszólalásokkal folytatódik a munka, és vele együtt a választási kampány.

Ezeket követően egy salátatörvény, vagyis egy több, egymással nem összefüggő jogszabály-módosítást tartalmazó javaslatcsomag általános vitájában ütközhetnek az érvek. Az egyik ilyen változtatásnak köszönhetően Esztergom és Baja is elnyerheti a a megyei jogú város címet.

Az ülésnap kedden is napirend utáni felszólalásokkal zárul.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka a választási kampány miatt ezúttal nagyon rövid ideig, várhatóan

március 10-ig tart, amikor a képviselők köztársasági elnököt fognak választani.

A kétharmados szavazattöbbséggel rendelkező kormányoldal jelöltje Novák Katalin volt családügyi miniszter, az ellenzéké Róna Péter jogász-közgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×