eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elfogadja az utazáshoz a keleti vakcinákat az Európai Unió - a nap hírei

Ismét 20 ezer fölött volt az új koronavírus-fertőzöttek száma, és közben egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel is. Elfogadja az utazáshoz a keleti vakcinákat az Európai Unió, de csak akkor, ha a második, vagy harmadik oltás a közösségben elfogadott oltóanyag egyike. Sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a MÁV jogszerűtlennek tartja a lépést.

Az elmúlt 24 órában csaknem 20 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. 77 beteg halt meg a kór szövődményeiben. 4.341 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 163-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 230 és fél ezret.

Csaknem harmadával nőtt azok száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz, de nincs influenzajárvány Magyarországon - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A közlemény hangsúlyozza: a virológiai adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek egy jelentős részénél koronavírus-fertőzés áll a tünetek hátterében.

Elfogadja az utazáshoz a keleti vakcinákat az Európai Unió, de csak akkor, ha a második, vagy harmadik oltás a közösségben elfogadott oltóanyag egyike – jelentette be online tájékoztatóján az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke. Ujhelyi István arra is felhívta a figyelmet, hogy ezzel csak a beutazás vált korlátozásmentessé, az adott tagállamok határain belül érvényes egyedi korlátozásokról mindig tájékozódni kell.

Azonnali szakmai párbeszédet és egyebek mellett a járványkezelés hatékonyságának javítását sürgeti közös közleményében a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a közellátás működőképességének megtartása érdekében. A szakmai szervezetek egyebek mellett hangsúlyozzák, hogy elmaradt a kellő nagyságú szakdolgozói bérfejlesztés, ami az ellátórendszeren belül tovább fokozta a feszültségeket.

Megkezdte a családi adó-visszatérítések kifizetését a posta. A társaság február 4-ig országszerte mintegy 161 ezer címre kézbesíti az adóvisszatérítés összegét maximum 200 ezer forintig. Ha valaki ennél nagyobb összegű kifizetésben részesül, azt a postán veheti át.

Sztrájkot hirdet a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a MÁV jogszerűtlennek tartja a lépést. Az érdekképviselet küldöttközgyűlése az eredménytelenül lezárult kollektív munkaügyi vita után úgy döntött, hogy március elején határozatlan ideig sztrájkot hirdet a vasúti személy-és áruszállításban, ha addig nem jön létre megállapodás a tavalyi reálkereset - veszteség kompenzálására. A MÁV-Volán-csoport ugyanakkor azt közölte, hogy maradéktalanul betartja a jelenleg is hatályos hároméves bérmegállapodásban foglaltakat, és a dolgozók bére idén 10 százalékkal emelkedik.

Tarifaemelésért demonstráltak a taxisok a Hősök terén. A követeléseiket tartalmazó petíciót átadták a Főpolgármesteri Hivatalban és a Miniszterelnökségen. A taxisok a kormányzat segítségét kérik azután, hogy a fővárosi önkormányzat nem reagált a tárgyalási kezdeményezésükre.

Kiszámítható, svájci indexálású nyugdíjat, jobb egészségügyi ellátást, tanulási lehetőséget és kulturális szolgáltatásokat ígér az ellenzék a nyugdíjasoknak kormányváltás esetére. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke arról beszélt: az ellenzéki pártok vállalták, hogy az otthonápolást munkaviszonyként fogják elismerni és díját a minimálbér szintjére emelik.

Bekerült a gáz és az atomenergia a zöld átmenetet szolgáló energiatípusok közé az Európai Bizottság döntése értelmében. Az unió pénzügyi biztosa azt mondta, hogy a gáz- és nukleáris energiához tartozó tevékenységek összhangban vannak az Európai Unió éghajlat- és környezetvédelmi célkitűzéseivel.

Gyalogsági harcjárműveket adna el Szlovákiának Magyarország. Szlovákia 152 lánctalpas harcjárművet és 76 páncélos katonai járművet tervez beszerezni, erre közbeszerzést írtak ki.

Több mint háromezer katonát vezényel Európába az Egyesült Államok. Ezen kívül a Németországban állomásozó úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül 1000 katonát küld Romániába az amerikai elnök.

Az orosz elnök azzal vádolja Kijevet, hogy "krónikusan elszabotálja" az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtását. Vlagyimir Putyin a brit kormányfővel tárgyalt az ukrán helyzetről.

Exporttilalmat rendelt el az orosz kormány a fontos műtrágya-alapanyagnak számító ammónium-nitrátra. A tilalom áprilisig tart. Az intézkedés tovább drágíthatja a mezőgazdasági tápanyag-utánpótlás már így is kirívó mértékben megemelkedett költségeit, amely az élelmiszerárakban is megjelenhet.

Alpesi sízők viszik majd a magyar olimpiai küldöttség zászlaját a pekingi téli olimpia pénteki megnyitóján. A nemzeti lobogót Kékesi Márton és Tóth Zita viszi majd a magyar küldöttség előtt a nyitó ceremónián. A 14 versenyző alkotta csapat esetében a koronavírus-járvány miatt az ünnepélyes eskütétel elmaradt.

Rotterdam városi tanácsa a helytörténész szakértők tiltakozása ellenére is engedélyt adna annak a hídnak a szétszerelésére, amely alatt nem fér el Jeff Bezos amerikai milliárdos luxusjachtja. A régi acélszerkezetes vasúti hidat 2017-ben újították fel, és a tanács akkor ígéretet tett arra, hogy szerkezetét soha többé nem bontják meg.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×