eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Novák Katalin/Facebook

Kitűzték az államfőválasztás időpontját

Megválasztják a képviselők Áder János utódát.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy március 10-én lesz államfőválasztás.

Mivel Áder János a második ciklusát tölti, az alaptörvény szerint mást kell választani helyette. Utódjáról még a jelenlegi Országgyűlés fog szavazni (hiszen a parlamenti választások csak április 3-án lesznek).

A mostani időpont a lehető legkorábbinak számít, ugyanis Áder János mandátuma 2022. május 10-én jár le, ezt megelőzően harminc–hatvan nap áll rendelkezésre az utódválasztásra.

Egyúttal március 10-én ülésezik utoljára a parlament a mostani összetételben.

A Fidesz jelöltje a pozícióra, mint azt Orbán Viktor miniszterelnök a decemberi utolsó Kormányinfón bejelentette, Novák Katalin, a párt korábbi alelnöke, aki 2021 végéig családügyi miniszter volt. Megválasztására jó esély van a parlament kormánypárti többsége miatt.

Szó volt a napokban arról, hogy a Neoton Família egykori énekesnőjét, Pál Évát indítja a köztársaságielnök-választáson a Parlamenten kívüli Iszomm (Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom), Szanyi Tibor pártja.

A Mi Hazánk Mozgalom még tavaly szeptember végén jelentette be, hogy Popély Gyula szlovákiai magyar történészt jelölte az államfői posztra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×