eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unsplash.com

Pár ezer forinttól a sok tízmillióig vitték a lefoglalt autókat

Így működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal árverési rendszere.

Az elmúlt hetekben nagy feltűnést kelthetett két, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által árverésre hirdetett luxusautó, melyeket egy vállalkozótól foglaltak le. A Lamborghini Aventador és a Bentley Continental GT azóta el is kelt, de nem csak ilyen csodákat kínál a hatóság – olvasható a Vezess.hu terjedelmes cikkébem, ami a NAV-os árverési rendszert veszi górcső alá.

Mint írják, az adóhatóság adótartozások esetében sokadik, végső lépésként, bűnügynek számító adó- és vámcsalások esetében úgynevezett vagyonbiztosításként foglalhatja le a később elárverezendő értéktárgyakat. Ezt követően a NAV munkatársai – vagy különlegesebb tárgyaknál külső szakértők – meghatároznak egy becsértéket, majd a licitálás során az ennek felére szóló ajánlat már érvényesnek számít – szerencsés esetben ennyiért is vihető az árverésre kínált jármű (vagy bármi más) – teszik hozzá.

A licit menete

A hatóság az Elektronikus Árverési Felületen (EÁF) hirdeti meg az aukcióra kínált vagyontárgyakat – ingatlan esetén 45 nappal, ingóság, így gépjárművek esetén is 20 nappal az árverés időpontja előtt. A Vezess.hu megjegyzi, a megtekintésben „kis” nehézség, hogy például az autók az ország területén szétszórva, külön telephelyeken várakoznak.

Az árverésen természetes (magán-) és jogi személyek ugyanúgy részt vehetnek, a licitáláshoz ügyfélkapus fiókra, majd EÁF-es regisztrációra van szükség. Az árverés időtartama alatt 100 ezer forint alatti becsértéknél 1000, 100 ezer és félmillió Ft között 5000, félmilliótól ötmillió forintig 20 000, ötmilliótól tízmillióig 50 000, tízmillió forint feletti összegnél 100 000 forintos lépcsőkben lehet ajánlatot tenni.

Az árverések alapesetben a meghirdetett zárónapon 21 óráig tartanak, de ha az utolsó két percben érkezik új érvényes ajánlat, automatikusan öt perccel kitolódik a zárás, és így tovább. Az ajánlatok nem vonhatók vissza.

Az árverés lezárulása után a NAV másnap 20 óráig hirdet hivatalos végeredményt, a nyertes 8 napon belül köteles megjelenni az illetékes adóigazgatóságnál és rendezni a vételárat – ha ez nem történik meg, a hatóság értesíti a 2–5. legmagasabb árat kínáló licitálót is, velük – sorrendben – újraindul a fenti procedúra.

Ha egy nyertes nem fizet, további elektronikus árverésen nem vehet részt.

A megnyert ingóságot (autót) a nyertes a kifizetés napjától 90 napon belül köteles elszállítani, az elszállításig az őrzéssel kapcsolatban felmerülő költségek a nyertest terhelik. A megszerzett gépkocsik új szerzésnek minősülnek, így illetéket kell fizetni utánuk, ugyanakkor jó hír, hogy az adóhatóság árverezési jegyzőkönyvével az okmányirodában új papírokat lehet kiállíttatni rájuk.

Az idei legek

A már említett Lamborghini Aventador végül 71 millió forintért ment el, a Bentley-ért pedig 56 milliót fizettek, holott előbbi becsértéke 94, utóbbié 77 millió forint volt. De ezeken kívül is akadtak borsos, de igazán „jóárasított” darabok 2021-ben, többek között két Porsche, amik közel 35 illetve 20 millióért kerültek kalapács alá, összértékük alig több mint feléért.

A legolcsóbban leütött autók listáját egy Ford és Daewoo vezeti holtversenyben 5-5000 ezer forinttal, de egy Citroën is 10 ezer forint alatt talált új gazdára.

A két toplista itt tekinthető meg.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×