eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Businesswoman on blurred background voting using digital interface 3D rendering
Nyitókép: sdecoret/Getty Images

Előválasztás: már számolják a szavazatokat, és tudni, mikorra lehetnek eredmények

Megkezdődött az ellenzéki előválasztás szavazatainak megszámlálása, húsz különböző helyszínen párhuzamosan – tájékoztatott az Országos Előválasztási Iroda (OEVI).

A szavazatszámlálás országosan 9 órakor kezdődött meg, a számlálóbiztosokat az első egy órában betanították és ezt követően indult meg maga a számlálás. A számlálóbiztosok választókerületenként haladnak a számolással. A megyei számlálók megyénként párhuzamosan, az alacsonyabb sorszámú választókerületektől a magasabbak felé haladnak. Amikor egy választókerület valamennyi urnáját megszámolták, akkor az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) megállapítja a választókerületben született eredményt – olvasható az OEVI sajtóközleményében.

Az első eredmények kora délután várhatók. A végeredményeket az OEVB valamely tagja az előválasztás hivatalos közösségi oldalán élő videóban fogja bejelenteni. A bejelentést követően minden egyes választókerület eredményéről Facebook-poszt is készül. Az eredmények a következő adatokat fogják tartalmazni:

  • összes résztvevő
  • összes személyesen résztvevő
  • összes online résztvevő
  • összes érvényes szavazat
  • összes személyes érvényes szavazat
  • összes személyes érvénytelen szavazat
  • a képviselőjelöltekre leadott összes szavazat és ezek százalékos aránya az összes érvényes szavazathoz képest
  • a képviselőjelöltekre leadott személyes szavazatok és ezek százalékos aránya az összes érvényes személyes szavazathoz képest
  • a képviselőjelöltekre leadott online szavazatok és ezek százalékos aránya az összes online szavazathoz képest
  • a választókerületben a miniszterelnök-jelöltekre leadott összes szavazat és ezek százalékos aránya az összes érvényes szavazathoz képest
  • a választókerületben a miniszterelnök-jelöltekre leadott személyes szavazatok és ezek százalékos aránya az összes érvényes személyes szavazathoz képest
  • a választókerületben a miniszterelnök-jelöltekre leadott online szavazatok és ezek százalékos aránya az összes online szavazathoz képest

A közlemény hozzáteszi, hogy az OEVB óránként egyszer fogja az előző tájékoztató óta megszületett eredményeket élő videóban bemutatni. Ahogy haladunk előre, úgy fog egyre nagyobb adatszolgáltatás előállni a miniszterelnök-jelölti választás eredményére vonatkozóan. A nap végén a legvégére maradó választókerületek, valamint a miniszterelnök-jelölti választás végeredményét egy közös sajtótájékoztatón jelenti majd be az OEVB. A sajtótájékoztató helyszínéről és időpontjáról külön ajtómeghívó keretében fognak tájékoztatni.

Ennyien szavaztak összesen

Kedd este véget ért az országos előválasztás első fordulója. A sorbanállási szabályok alkalmazásával este negyed tízkor regisztrálta a rendszer az utolsó online szavazatot – olvasható az előválasztás hivatalos Facebook-oldalán.

Aznap az alábbiak szerint alakult a részvétel:

  • sátorban megjelent: 34 192 szavazó,
  • interneten keresztül adta le szavazatát: 25 005 szavazó.

Összesen tehát kedden 59 197 fő adta le voksát.

A posztban pótolták a szeptember 18-án, szombaton leadott szavazatok közlését is, aznap sátorban 4008-an, míg interneten 803-an szavaztak.

Az előválasztás első fordulójában így

összesen 633 811-en vettek részt személyesen vagy online.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×