eur:
389.75
usd:
362.79
bux:
68137.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Hatalmas vesztegetési botrány – 70 ember ügye landolt a Fővárosi Törvényszéken

A vádirat szerint egy budapesti kormányhivatali dolgozó éveken át rendszeresen követett el társaival "vesztegetési cselekményeket".

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 70 ember ellen a Fővárosi Törvényszéken – közölte Keresztes Imre főügyész.

A vádirat szerint egy budapesti férfi - aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensi munkakörben, később osztályvezetőként dolgozott - 2014 és 2018 szeptembere között társaival rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket.

A vádlott feladatai közé tartozott a gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, valamint a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgálóállomások személyi és tárgyi feltételeinek rendszeres hatósági ellenőrzése - ismertette.

Szolgálati jogviszonya alatt a vezetése alatt álló osztály ügyfeleivel kötött megállapodás alapján pénzért soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított, valamint hivatali kötelességét megszegve a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról.

A vádirat szerint a hatósági ellenőrzéseken a vizsgálóállomás képviselői "az ellenőrzés jóindulatú lefolytatása érdekében" az ellenőrként dolgozó további kilenc vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt - írták.

A tájékoztatás szerint a vádlottak szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn.

A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítéljen 43 vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azoknál, akik a bűncselekmények elkövetéséből anyagi hasznot húztak.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×