eur:
394.53
usd:
370.39
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Van még itthon tennivaló a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni harcban

Magyarország javított például a politikai közszereplőkre vonatkozó jogszabályain, de a FATF értékelése szerint a 40-ből még mindig van 35 olyan terület, ahol további lépésekre volna szükség.

Újabb lépéseket tett Magyarország a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi normáinak betartása terén - közölte a 47 tagú Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) Strasbourgban közzétett jelentésében szerdán.

A kérdésben illetékes ET-bizottság azt írta: a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem területén fő sztenderdalkotó - de informális - nemzetközi szervezet, az úgynevezett Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ajánlásaival összehangoltan Magyarország javított a politikai közszereplőkre vonatkozó jogszabályain, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a "részlegesen megfelel" kategóriából a "nagyrészt megfelel" kategóriába léphessen előre.

Magyarország 2016 szeptemberében első, majd 2017 decemberében második, úgynevezett fokozott nyomonkövetési eljárásba került, amely a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása ellen tett magyar intézkedések hatékonyságát és az ajánlásoknak való megfelelésüket ellenőrzi.

Az FATF ajánlásaival kapcsolatban a Moneyval értékelésében egyebek mellett azt közölte, hogy a 40 ajánlásból öt "megfelel", 29 "nagyrészt megfelel" minősítést kapott, hat továbbra is "részben megfelel" minősítésű maradt. Arra ösztönözték Magyarországot, hogy folytassa erőfeszítéseit a fennmaradó hiányosságok orvoslása érdekében.

A szakértői bizottság úgy döntött, hogy Magyarország továbbra is a fokozott nyomonkövetési eljárás alatt marad, és egy év múlva újra beszámol a vonatkozó intézkedések terén elért haladásról.

A Moneyval az ET-tagországok pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni rendszerét, jogalkotását, gyakorlatát, intézkedéseit vizsgálja, értékeli, valamint elősegíti ezen intézkedések fejlesztését, harmonizálását.

A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérjék a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek végrehajtását és érvényesülését az ET tagországaiban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×