eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orbán Viktor miniszterelnök az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) avatásán 2020. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: csak közös, erőteljes lépéssel javítható a V4-ek uniós helyzete

A miniszterelnok.hu oldalra felkerült levélben folytatódik a magyar kormányfő és a korábbi szlovák miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda kommunikációja. A téma ezúttal a V4-ek érdekérvényesítése az Európai Unión belül.

Mikuláš Dzurinda, Szlovákia korábbi miniszterelnöke, az általa a "EPP politikai agytrösztjének" titulált Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központja elnökének írását például 2020 februárban a Népszava hozta nyilvánosságra, ebben az EPP-ben zajló vitákról írt a politikus.

Idén áprilisban pedig például Gulyás Gergely "üzent" a Kormányinfón azután, hogy Mikuláš Dzurinda bírálta a Szlovákiának szánt Szputnyik vakcinák magyarországi bevizsgálását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a korábbi szlovák miniszterelnök hosszabb ideje kivonult a belpolitikából, és ideje jelentős részét Brüsszelben tölti, ez a nyilatkozatain is látszik.

Most egy másik téma, a V4-ek szerepe van terítéken. Orbán Viktor a miniszterelnok.hu oldalon megjelent Szamizdat 7. – Válasz Mikuláš Dzurindának című írásban arról számol be, hogy Dzurinda elveti azt a postoj.sk oldalnak adott interjújában megfogalmazott javaslatát, miszerint a V4-országok törekedjenek arra, hogy a német–francia tengelyen forgó Európai Uniót német–francia–V4 hárompilléres erőközponttá alakítsák.

A magyar kormányfő szerint ez nyilván csak a V4-ek lengyel vezetésével képzelhető el, de Mikuláš nem ezzel indokolja az elutasítását. Elmélete szerint javaslatom csak az Európai Unió belső széttagoltságát erősítené, nem egyesíti, hanem szétszedi azt.

"A kérdés azonban nem elméleti jellegű. Nagyon is gyakorlatias. Tény, hogy a V4 országainak nem sikerült elérniük érdekeik megfelelő érvényesítését az unió keretén belül. Tény, hogy mi, közép-európaiak látványos megkülönböztetést szenvedünk el. Azt állítom, ha nem lépünk föl erőteljesebben és közösen, ez a helyzet nem is fog változni."

2016-os adatok alapján Orbán Viktor felvázolta: a belső piac elrendezése azt eredményezi, hogy az európai piac egy francia állampolgár számára évente 1074 euró többletjövedelmet ad, egy németnek 1046 eurót, egy szlováknak 537 eurót, egy magyarnak pedig 408 eurót. Továbbá, írta, ha a V4-országokba az EU-transzfereken keresztül beáramló pénzt összevetjük a tőlünk kivitt profit- és osztalékjövedelemmel, látható, hogy milyen súlyos veszteségeket szenvedünk el.

Magyarország esetében a különbség 80 százalék, Szlovákia esetében pedig több mint 90 százalék.

"Nemcsak siralmas, de megalázó az aránytalanság a központilag kezelt uniós programoknál (például a Horizont 2020). A 2004 óta csatlakozott országok a támogatásnak 5,1 százalékát kapták, miközben lakosságunk az unió több mint 20 százaléka. A földrajzi egyensúlytalanságot orvosló javaslatainkat leverték" - fejtette ki a kormányfő.

Kifejtette abbéli álláspontját is, hogy a kiküldetési irányelvet a V4 számára hátrányosan írták újra. "Az első mobilitási csomag bántó, sértő hátrányba hozta a mi fuvarozási vállalatainkat. És akkor még nem írtam az agyelszívásról, a kötelező migránselosztási kvótákról és a velünk szemben használt kettős mércéről sem".

"Kedves Mikuláš, nem kellene végre a nyugatiakkal egyenrangú tagállamként viselkednünk? Nem jött még el az ideje, hogy megszervezzük magunkat, és kiálljunk az érdekeink mellett? Miért maradnánk továbbra is az EU balekjai? A szlovákok és a magyarok ennél többet érdemelnek" - zárta sorait Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×