eur:
393.47
usd:
367.69
bux:
66212.24
2024. április 25. csütörtök Márk
Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Már postázzák az oltásigazolványokat

Azoknak, akik túl vannak az oltás második adagján is.

Több laphoz is eljutottak a koronavírus elleni oltást igazoló plasztiklapok az olvasóktól. A hvg.hu azt írja, a kártyán szerepel a tulajdonos neve, a személyi igazolvány- és útlevélszáma, az oltás ideje, illetve az igazolvány sorszáma, az viszont nem, hogy melyik oltást kapta meg az illető. Ezen túl van rajta egy QR-kód, ami egyelőre az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér kezdőoldalára vezet.

A hátoldalán magyarul és angolul az olvasható, hogy a kártya csak útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal együtt érvényes, és nem átruházható.

A lap olvasója a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-től kapta a sima borítékban, azzal a tájékoztatással, hogy visszaküldeni a fővárosi kormányhivatalnak lehet.

A BÉT honlapján megjelent tájékoztatás szerint 2023. márciusáig szóló szerződést írt alá az ANY Biztonsági Nyomda és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság a védettségi igazolványokról. A nyomda közleménye szerint gyártja, megszemélyesíti és postai szolgáltatónak történő átadásra előkészíti a védettségi igazolványokat - írta a Pénzcentrum.

Az EU még a nyár előtt bevezetne egy oltási igazolást, de a szabályokban még nem egyeztek meg. Az egyik irányvonal szerint bele kell írni az információk közé, melyik oltást kapta az illető, a másik szerint nem. Kedden egyébként kiderült, hogy az unióban egyelőre nem engedélyezett vakcinák (kínai, orosz) is bekerülhetnek majd az EU oltási igazolványába.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×