eur:
386.67
usd:
363.36
bux:
56259.3
2023. szeptember 22. péntek Móric
Koronavírussal fertőzött beteget gurítanak ki hordágyon egy mentőhelikopterből a strasbourgi Hautepierre kórház előtt 2020. november12-én. A beteget a Métropole de Lyon területi önkormányzat egyik kórházából hozták, ahol már nem volt több szabad betegágy a koronavírusos betegek számára.
Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Koronavírus: a halálozás veszélyét negyedével csökkentő két gyógyszer alkalmazását kezdik el

A két gyógyszert intenzív terápiában részesülő betegek kezelésében kezdik el alkalmazni Nagy-Britanniában, a klinikai tesztek tanúsága szerint 24 százalékkal csökkenhet a betegség halálozásának esélye, ha a súlyos állapotú fertőzöttek megkapják a szereket.

A tokilizumab és a szarilumab nemcsak a halálozásokat csökkentheti a brit kormány finanszírozta klinikai kísérletek eredménye szerint, hanem mintegy tíz nappal képes lerövidíteni a betegek kórházban töltött idejét is – írja a Sky News. A két, reumatoid artritisz kezelésére használt szert kortikoszteroidokkal – például dexametazonnal – együtt adták a betegeknek. A kortikoszteroidok már korábban bizonyították, hogy eredményesen javítják a covidos betegek állapotát.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter azt reméli a felfedezéstől, hogy enyhítheti az új koronavírus nyomását az egészségügyi ellátórendszerre, épp ezért mérföldkőként értékeli az eredményeket. Pénteken frissül az országban a betegség kezelési ajánlása, az új irányelv szerint az intenzív osztályra kerülőknek azonnal elkezdik majd adni a tokilizumabot, melyet a Roche gyógyszercég gyárt.

A tokilizumab és a szarilumab nem az első két olyan szer, melyet más betegségben már alkalmaznak, de most a koronavírus ellen is eredményesnek bizonyulnak. A két gyógyszer gyulladásos ízületi betegség kezelésében eredményes az immunreakciót csökkentő hatásának köszönhetőn: ez a hatás teszi eredményessé, mivel a koronavírusos megbetegedéseknél

előfordul az immunrendszer túlzottan heves reakciója.

Ha ez történik, az emberi test a vírus helyett már saját maga ellen fordul, ezt tudja megállítani a tokilizumab és a szarilumab.

A túlélés ténye mellett a felépülés gyorsulása is fontos, mivel gyorsabban szabadulnak fel az intenzív ágyak a kórházakban. A két szer mellett alkalmazott dexametazon önmagában is harmadával mérsékelheti a halálozásokat, a gyógyszerek együttes alkalmazása így nagy mértékben csökkentheti a betegség morbiditását.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×