eur:
394.22
usd:
363.23
bux:
65526.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet Magyarországról szóló külföldi média-megjelenésekről készített elemzésének bemutatóján a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2014. február 6-án.
Nyitókép: Mohai Balázs

Mráz Ágoston Sámuel: a Fidesznek az európai néppárti tagság egy eszköz, nem cél

A Nézőpont Intézet vezetője szerint a kilépés pillanatában vélhetően gyengül, de később akár erősödhet is a Fidesz érdekérvényesítő ereje az európai politikában.

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet, a módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén. A szavazást követően Fidesz 12 európai parlamenti képviselője közleményében közölte, kilép az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint még korai arról beszélni, hogy a távozó magyar képviselők egy meglévő képviselőcsoporthoz csatlakozhatnak-e, újat alakíthatnak. Azt lehet tudni, hogy a Konzervatívok és Reformerek, amelyben a lengyel kormánypárt képviselői is politizálnak, tárt karokkal várják a Fideszt, ezt sokszor egyértelművé tették. Az elemző szerint azonban azt is jól látható, hogy

a Fidesz megpróbált az elmúlt időszakban egy konzervatív jobboldali közösséget létrehozni,

amely az Európai Néppárt szövetségese lenne.

"Nem a Néppárt ellenében, hanem a Néppárttal egy frakciószövetségben, a CDU és a CSU német mintáját követve lehetne a legeredményesebb az európai jobboldal. Tehát nem szakítás, hanem önállóság és együttműködés az Európai Néppárttal" – mondta Mráz Ágoston Sámuel. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyon sok függ attól a  szavazás mikéntjétől, az utána következő nyilatkozatoktól, a beinduló tendenciáktól: lehet ez egy veszekedős, rosszindulatú, támadásokkal terhelt szakítás, vagy a Fidesz szuverén döntése, amiben benne lehet, hogy az együttműködés lehetőségét felkínálja a magyar kormánypárt.

"A Fidesz egy nemzeti párt, a nemzeti érdekről sokat beszél, és az a víziója, hogy a nemzeti érdeket érvényesítse az Európai Unióban, másodlagos az, hogy ez most liberális, konzervatív vagy néppárti színekben történik. Ebből a szempontból

az európai néppárti tagság egy eszköz, és nem cél.

Nem az a hőn áhított vágya a Fidesznek, hogy a néppárt tagja legyen, hanem egy olyan politikai közösséghez akar tartozni, ahol a nemzeti érdeket a legjobban tudja érvényesíteni" – mondta az elemző.

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, a kilépés pillanatában gyengülhet a Fidesz az érdekérvényesítő ereje, de szerinte a politikát sosem egy pillanat művének kell tartani, hanem a folyamatokat érdemes nézni.

"Egészen biztosak lehetünk abban, hogy Orbán Viktor nem fogja itt befejezni a politikai pályafutását, hanem megpróbál szervezni egy közösséget. Az elmúlt években is ezen fáradozott és ennek már vannak látható eredményei. A kilépést követő egy évben az európai pártpolitikai mező nem fog ugyanúgy kinézni, mint jelenleg" – mondta. A magyar pártelnök-kormányfő a Néppárttal együttműködésben, de a konzervatív profilját megőrizve próbál egy új modellt kialakítani, de szerinte beszédes az, hogy erre a tavaly decemberi felajánlására egyelőre a Néppárt nem reagált.

A témáról bővebben is hallhatnak szerda este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorában, melynek vendége Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője. Az este 7 óra után kezdődő Brüsszeli hét című műsor is ezzel foglalkozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×