eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Autósok várakoznak magyarországi  belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. A magyar hatóságok az éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon. Magyarország március 16-án éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kiderült, mi mozgatja a Magyarországon élő külföldieket

Hazánk nem klasszikus bevándorló ország, ám ettől még igaz, népszerű célponttá váltunk az utóbbi években.

Évről évre egyre többen vannak azok a külföldiek, akik tartósan hazánkban telepednek le. Tavaly már közel 200 ezren voltak az országban, írja a Növekedés.hu, emlékeztetve, ez a szám továbbra is jócskán elmarad a nyugat-európai számoktól.

Vagyis Magyarország nem klasszikus bevándorlóország, ám ettől még igaz, hogy

népszerű célponttá váltunk az utóbbi években.

hiszen csak két éve több mint 62 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki a hatóságok. Az oldal megjegyzi, értethető módon a koronavírus-járvány miatt az elmúlt évben nem sokan jöttek az országba.

De vajon miért jönnek Magyarországra a külföldiek?

A KSH adataiból világosan látszik, hogy a járvány előtt azoknak a száma nőtt látványosan, akik dolgozni akartak nálunk – állapítja meg a portál. Míg 2018-ban – a 161 809 hazánkban tartózkodó külföldi közül – 47 924-en végeztek kereskedőtevékenységet, addig 2020-ban számuk 77 905-re emelkedett. A bevándorlásnál a vezető okok közt található a családegyesítés, illetve a tanulás is. Előbbi esetek száma 21 966-ról (2018) 23 935-ra emelkedett, míg utóbbiaké 25 449-ről 29 101-re.

Mindemellett elmondható, hogy a hazánkba érkező külföldiek az átlagnál magasabb iskolai végzettséggel bírnak, valamint a vietnámiak, a kínaiak és a törökök körében átlagon felüli az önfoglalkoztatók száma, vagyis azoké, akiknek saját cége van.

A legtöbben a fővárosban (91 540 fő) telepednek le, de a népszerű régiók közt található Pest megye (16 141), illetve a Dunántúl (40 982) is. A 2019-es évben a hazánkba érkezők zömét ukránok adták (16 141 fő), de dobogósak lettek a németek is 2713 fővel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×