INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

bevándorlás

ksh

családegyesítés

tanulás

munka

külföldiek

Autósok várakoznak magyarországi  belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. A magyar hatóságok az éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon. Magyarország március 16-án éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Kiderült, mi mozgatja a Magyarországon élő külföldieket

Infostart

Hazánk nem klasszikus bevándorló ország, ám ettől még igaz, népszerű célponttá váltunk az utóbbi években.

Évről évre egyre többen vannak azok a külföldiek, akik tartósan hazánkban telepednek le. Tavaly már közel 200 ezren voltak az országban, írja a Növekedés.hu, emlékeztetve, ez a szám továbbra is jócskán elmarad a nyugat-európai számoktól.

Vagyis Magyarország nem klasszikus bevándorlóország, ám ettől még igaz, hogy

népszerű célponttá váltunk az utóbbi években.

hiszen csak két éve több mint 62 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki a hatóságok. Az oldal megjegyzi, értethető módon a koronavírus-járvány miatt az elmúlt évben nem sokan jöttek az országba.

De vajon miért jönnek Magyarországra a külföldiek?

A KSH adataiból világosan látszik, hogy a járvány előtt azoknak a száma nőtt látványosan, akik dolgozni akartak nálunk – állapítja meg a portál. Míg 2018-ban – a 161 809 hazánkban tartózkodó külföldi közül – 47 924-en végeztek kereskedőtevékenységet, addig 2020-ban számuk 77 905-re emelkedett. A bevándorlásnál a vezető okok közt található a családegyesítés, illetve a tanulás is. Előbbi esetek száma 21 966-ról (2018) 23 935-ra emelkedett, míg utóbbiaké 25 449-ről 29 101-re.

Mindemellett elmondható, hogy a hazánkba érkező külföldiek az átlagnál magasabb iskolai végzettséggel bírnak, valamint a vietnámiak, a kínaiak és a törökök körében átlagon felüli az önfoglalkoztatók száma, vagyis azoké, akiknek saját cége van.

A legtöbben a fővárosban (91 540 fő) telepednek le, de a népszerű régiók közt található Pest megye (16 141), illetve a Dunántúl (40 982) is. A 2019-es évben a hazánkba érkezők zömét ukránok adták (16 141 fő), de dobogósak lettek a németek is 2713 fővel.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018