INFORÁDIÓ
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló

semmelweis egyetem

merkely béla

vakcina

szputnyik v

koronavírus

Kiderült, melyik oltást kapta Merkely Béla

Kiderült, melyik oltást kapta Merkely Béla

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Koronavírus-fertőzése után 3 hónappal a Semmelweis Egyetem rektorát is beoltották.

Igazolt Covid-19 fertőzése után 3 hónappal Merkely Béla is megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

A Semmelweis Egyetem rektorát négy másik orvoskollégájával együtt Szabó Attila klinikai rektorhelyettes oltotta be az orosz Szputnyik V vakcinával. A rektor hangsúlyozta: az egyetem vezetése és munkatársai ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az oltások biztonságosságára. Az egyetemen 2020. december 26-án kezdték meg az oltásokat, mára a betegágy mellett dolgozó orvosok 100 százaléka, míg a szakdolgozók 92 százaléka védett, és ezzel gyakorlatilag megszűnt a koronavírus terjedése. Az 5800 egészségügyi területen dolgozó munkavállaló közül jelenleg mindössze 3 olyan szakdolgozó van távol igazolt Covid-19 fertőzés miatt, akik korábban nem kapták meg az oltást – közölte az Infostarttal a Semmelweis Egyetem.

Az egyetem végezte

  • a kormányzat által elrendelt kórházak és
  • egészségügyi ellátók (például háziorvosok, házi gyermekorvosok, fogorvosok és asszisztenseik), illetve
  • az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, továbbá
  • a szociális otthonok lakóinak oltását,
  • mindemellett 2020. december 26. óta oltják a Nemzeti Népegészségügyi Központ engedélye szerinti Semmelweis Polgárokat (munkatársakat, hallgatókat) is.

Az egyetem dolgozói eddig 46 648 db védőoltást adtak be, a munkatársak és hallgatók közül pedig 10 409-en kapták meg legalább az első oltást. 2021. február 4-től pedig elindult a családorvosok által beutalt, fővárosi, 80 év feletti idősek vakcinációja is az egyetem területén.

Az egyetem egészségügyi dolgozói közül folyamatos azoknak az oltása is, akiknek több mint három hónapja volt igazolt Covid-19 fertőzésük, és ezért engedélyt kapnak a vakcinációra. Ennek keretében kapta meg a védőoltást a koronavírusfertőzésen múlt novemberben átesett dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója négy másik orvoskollégájával együtt.

Az egyetemen 2020. december 26-tól a Pfizer-BioNTech oltóanyagát alkalmazták, majd 2021. január 14-én érkezett meg a Moderna vakcinája, amelyet elsősorban az idősotthonokban használtak, mostantól pedig a Szputnyik V-vel bővül a védőoltások köre.

A Semmelweis Egyetemen az eddigi tapasztalatok és eredmények azt mutatják, hogy köszönhetően az egészségügyi dolgozók körében jellemző 96,6 százalékos átoltottságnak, az intézményben lényegében megszűnt a vírus terjedése a betegágy mellett dolgozók körében. Jelenleg mindössze hárman vannak távol igazolt fertőzés miatt az 5800 egészségügyi dolgozó közül, ők korábban nem vették fel az oltást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Semmelweis Egyetem
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018