eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Szakápolók bemutatják a buborékágy használatát Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban 2020. április 16-án. Az izolációs buborékot koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a kórházban fejlesztették ki, egy műanyaggyártó cég gyártotta a prototípust. A betegeket a buborék használatával a környezetüktől teljesen elzárva tudják a kórházon belül vizsgálatokra vinni.
Nyitókép: Bús Csaba

Müller Cecília: a háziorvosok is oltani fognak, vegyék fel az oltást!

Magyarországon még mindig nem észlelték az új koronavírus-mutáció létét; nincs influenzajárvány; hetente érkezik koronavírus-vakcinából szállítmány; egy felolvasztott vakcina 120 órán keresztül felhasználható - az operatív törzs fontos közlésekkel jelentkezett szerdán.

2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 118 többségében idős, krónikus beteg (az előző adat 103 volt), így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett. Napi adatok részletesen ITT.

Közben zajlik az ország egészségügyi dolgozóinak koronavírus elleni oltása. Mindezeket kommentálva szerdán is online sajtótájékoztatót hirdetett az operatív törzs.

Müller Cecília országos tiszti főorvos először is a friss járványadatokat ismertette.

Elmondta ezek után, hogy nem változott a veszélyeztetettséget jelentő krónikus alapbetegségek köre, így a szív- és érrendszeri és a daganatos betegeknek kell különösen is odafigyelniük magukra.

A mintavételi adatokról - amelyekkel kapcsolatban probléma volt reggel tapasztalható a tájékoztató portálon - elmondta, 22 729 volt az elmúlt napon elvégzett tesztek száma.

Már 21 ezer egészségügyi dolgozót beoltottak

a 25 oltóponton - közölte még.

Úgy érzékeli, sokan vágynak oltakozni, ugyanakkor, hogy bővítsék az oltakozás lehetőségét, a városi kórházakat is beléptetik az oltópontok közé.

Tervezik a háziorvosok bevonását is a koronavírus-védőoltásba, ezért Müller Cecília külön kéri a háziorvosokat, hogy minél hamarabb "vegyék fel az oltást".

Elmondta még, a szociális ellátóhelyek lakóit is hamarosan oltják majd, nekik nem kell sehová sem menniük, "mobil oltópontokon" kapják meg a koronavírus-védőoltást. Számítanak ebben az intézményi orvosok és ápolók aktivitására is.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, 190 ember ellen léptek fel egy nap alatt a rendőrök a közterületi maszkszabály be nem tartása miatt.

9765 karanténellenőrzés történt egy nap alatt a rendőrség részéről, mobilon 2465 ember ellenőrizhető.

Kérdések - válaszok

- Meghosszabbítja-e a kormány január 11. után a védelmi intézkedéseket?

- A döntést a kormány hozza meg. A környékbeli országokban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma, a védelmi intézkedések fenntartása indokolt.

- Itt van-e már az új mutáció?

- Még nem azonosítottuk be. Minden "porcikáját" végignézzük a vírusnak. Aki beutazott 16 ezer fő Angliából, azok mintáit megvizsgáltuk később is, de senkinél nem találtunk új koronavírus-mutációt.

- Van-e elég influenzaoltás? Hányan kapták el?

- Aki kérte a védőoltást, megkaphatta, további gyártási tétel is nemsoká rendelkezésre fog állni, 360 ezer vakcinát gyártott le a gyártó. Hálás vagyok, hogy a háziorvosok ilyen mennyiségben "eloltották" az oltóanyagot. Magyarországon nincs influenzajárvány, a járványos küszöbérték felét értük el.

- Ha valaki megkapta a koronavírus elleni védőoltást, és utána megfertőződik, továbbadhatja-e a fertőzést?

- Igen, hisz ezek alapján az oltottnál nem alakult ki a védettség. Tovább is tudja adni a fertőzést.

- Alkalmasak-e a háziorvosi rendelők a tömeges oltások lebonyolítására?

- Igen. A védőoltások beadása jellemzően ott történik. Szervezési feladatot igényel.

- Mi a helyzet a vakcinák hűtésével?

- A 25 oltóponton rendelkezésre áll az "ultra" mélyhűtő. Ez egy logisztikai kérdés. Ha a hőmérsékletről kivesszük a vakcinát, fél óra alatt kiolvad úgy a vakcina, hogy már adhatóvá válik. 3 órán át a 2-8 fokon kell még tárolni, majd 120 órán át lehet felhasználni az olvasztás után. Ezért kell pontosan annyi oltóanyagot kiszállítani, ahányan oltakozni kívánnak.

- Egy normál PCR-teszt során kiderül-e, hogy valaki mutánsvírussal fertőződött-e?

- Nem.

- Mikor és mennyi oltóanyag érkezett Magyarországra?

- Három szállítmány érkezett eddig. Először 5 ezer fő oltására elégséges 10 ezer vakcina, ezen a héten még két szállítmány jött, 79 ezer főt lehet beoltani ebből. A következő szállítási időpontokat is megkaptuk, hetente jön vakcina.

Infostart: - Tíz napja zajlanak az oltások Magyarországon. Mik az első tapasztalatok, a beoltottak milyen tüneteket észlelnek magukon?

- Öt eseményt jelentettek, ezek kivizsgálása zajlik, köztük jellemzően kiütések vannak, izomremegéses tünet, illetve olyan, múló reakciók, amelyek nem tűnnek súlyosaknak. De részletesen vizsgálódunk, a gyártó is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×