eur:
393.16
usd:
367.81
bux:
66027.93
2024. április 24. szerda György
Édesanya gyermekével a fővárosi Hunyadi téren lévő játszótéren 2020. május 16-án. Ettől a naptól ismét kinyitottak egyes budapesti játszóterek, de a gyerekek 18 év feletti kísérőinek kötelező kendővel, maszkkal vagy sállal eltakarni az orrukat és szájukat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A bolti fizetéstől a megváltozott adózásig: minden újdonság itt, egy helyen

Számos területen változtak az életünket szabályozó előírások a 2021-es év beköszöntével. Érintett a fűtés és az autós közlekedés is.

Adóváltozások

Ezekről korábban részletesen itt írtunk, most íme a legfőbb változások.

Magánszemélyeknek:

  • Az újlakás-értékesítések áfa mértéke 22 százalékponttal, öt százalékra csökken.
  • A január 1-től érvényes illetékmentességnek köszönhetően pedig másfél millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé.
  • Az illetékmentesség a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családoknak is jár, akár új, akár használt lakást vásárolnak.
  • A pálinka bérfőzetése és magánfőzése évi 86 liter párlatig adómentes lesz.
  • A magánszemélyek félmillió forint helyett egymillió forintig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési kedvezményt.

Cégeknek:

  • A kisvállalati adó (kiva) mértéke 12 százalékról 11 százalékra csökken, és a bevételi értékhatár a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési pedig háromról hatmilliárd forintra nő.
  • 2021-től megszűnt a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső határa, így a nyereség teljes összegéig érvényesíthető az adókedvezmény.
  • A fejlesztési adókedvezményt a kisvállalkozások már akár 200 millió forintos, a középvállalkozások pedig 300 millió forintos beruházás esetén igénybe vehetik.
  • Mintegy 800 ezer vállalkozás esetén a felére csökken jövőre a helyi iparűzési adó maximális mértéke. Maximum egy százalék helyi iparűzési adóval számolhatnak 2021-ben az egyéni vállalkozók, az egyéb vállalkozó magánszemélyek (például az őstermelők) és azok a kkv-k, amelyeknek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb és az árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint.

Családtámogatás

Januártól a gyermekgondozási díj és a 2019-ben bevezetett gyod a minimálbér 88 százalékára emelkedik a 2020-as 77 százalékról.

Útdíj

Az új szabályozás szerint ezentúl minden évben annyival változik az útdíj, amekkora inflációt mér a KSH előző augusztusban (visszafelé ez nem érvényes, az árak csökkenésével nem csökkenhet az útdíj mértéke). Mivel 2020-ban 3,9 százalékos volt az augusztusi infláció, idén ennyivel nőtt az útdíj is.

Lakásvásárlás, -felújítás, -építés

A lakásfelújítás költségeinek felét, de maximum 3 millió forintot utólagos támogatásként kifizeti a kormány azoknak, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban. (Akinek nincs elég önerője a felújításhoz, az otthonfelújítási kölcsönt vehet fel majd februártól.)

Idén lépett érvénybe az a lehetőség, amely szerint a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a családi házak tetőterének beépítéséhez, új többgenerációs otthont létrehozva.

Január elsejétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik.

Január 1-jétől lett volna érvényes, de július 1-ig elhalasztották annak a szabálynak a bevezetését, miszerint az új épületek energiaigényének legalább 25 százalékát olyan megújuló energiaforrásból kell biztosítani, amely az épületben keletkezik, az ingatlanról származik, vagy a közelben állítják elő – emlékeztet összeállításában a hvg.hu.

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter több ponton módosította az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 2006-os jogszabályt – derült ki a Magyar Közlönyből. Januártól szigorodnak az új épületek energetikai jellemzői, az év első napjától megnyitott építési építési naplóval rendelkező építkezéseknél kell alkalmazni a rendelkezéseket.

  • A meglévő épület jelentős felújítása vagy olyan bővítése esetén, ahol a bővítés mértéke meghaladja a bővítendő épület hasznos alapterületének 100 százalékát, az épületnek meg kell felelnie az új épületekre előírt energetikai jellemzőknek.
  • A lakó- és szállás jellegű épületeknél az egy négyzetméterre vetített éves energiafogyasztás a jelenlegi 100 kilowattról 76 kilowattra csökken (a világítás nélkül).

Vásárlás online, offline

Kétfaktoros ügyfélhitelesítést vezetnek be az online kártyás vásárlásoknál – ezt sok bank megtette már 2020 végén –, ami szerint vagy egy előre megadott jelszó és egy sms-ben megkapott kód kell az online vásárláshoz, vagy pedig mobilalkalmazással lehet fizetni.

Nem adtak haladékot a vállalkozásoknak, így január elsejétől minden online kasszával rendelkező kereskedő köteles lesz felajánlani az elektronikus fizetés lehetőségét (bármennyire kicsi összeg esetén is).

Szintén türelmi időt adott a hatóság, így január 1-től nem lépett életbe az a szabály, amely szerint már nemcsak a vállalkozások, hanem a magánszemélyek felé kiállított számlákat is továbbítani kell a NAV-nak. Ez a kötelezettség március 31-ig nem élesedik.

Megváltoztak a jótállás szabályai. Ezekről például itt írtunk részletesen, (itt pedig egy táblázatban láthatók az előtte-utána szabályok) alább pedig néhány változás kiemelve:

  • A jótállás időtartama eladási ártól függően fog változni: 10 000–100 000 forintig: 1 év; 100 000–250 000 forintig: 2 év; 250 000 forint felett: 3 év. A határidők elmulasztása jogvesztéssel jár.
  • Kijavítás esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amíg a fogyasztó a cikket nem használhatta.
  • A jótállás érvényesítéséhez már nem kell visszaadni a fogyasztási cikk felbontott csomagolását.
  • Ha az első javítás során kiderül, hogy a termék nem javítható (és a fogyasztó másként nem rendelkezik), akkor a fogyasztási cikk cseréjére, ha pedig ez nem lehetséges, a vételár visszafizetésére lesz köteles az eladó.
  • Elhúzódó javítások: a jótállási idő meghosszabbodik azzal az idővel, amíg a vásárló a szervizelés miatt nem tudja használni készülékét.

Egészségügyi járulék

Januártól havi nyolcezer forintra emelkedik az összege, figyelnie kell a vállalkozásoknak és főleg azoknak, akik ezt maguk után fizetik. Az első (januárra vonatkozó) tétel befizetési határideje február 12. lesz.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

Mi lesz a jövő fenntartható technológiája?

A technológia akkor érdekes, ha az egy hosszútávú, jó célt tud támogatni. Bár sok régi beidegződést meghaladtunk az elmúlt időszakban Magyarországon is, de még most is sok a kihívás. Mi tudja segíteni a technológiákban a zöld átmenetet? Melyik technológiában hisznek most a nagyvállalatok? Milyen szerepet játszik ebben a digitalizáció? Gazdaságilag ez mennyire fenntartható és min kellene változtatni a zöld átállás megvalósítása érdekében? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciának szakértői Szoboszlai Beáta, a PwC Magyarország energiaipari és közműszolgáltatási tanácsadási igazgatójának moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×