eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Izer Norbert összefoglalta a jövő évi adókedvezményeket

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a 2021-ben hatályba életbe lépő adóügyi könnyítések szinte mindenkit érintenek.

Izer Norbert összefoglalójában kiemelte:

  • az újlakás-értékesítések áfa mértéke 22 százalékponttal, öt százalékra csökken,
  • a január 1-től érvényes illetékmentességnek köszönhetően pedig másfélmillió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé. Az illetékmentesség a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő, gyermekes családoknak is jár, akár új, akár használt lakást vásárolnak.
  • A pálinka bérfőzetése és magánfőzése évi 86 liter párlatig adómentes lesz.
  • A magánszemélyek félmillió forint helyett egymillió forintig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési kedvezményt.

Izer Norbert jelezte: nemcsak a lakosságnak hoz kedvező adóváltozásokat az újév, hanem a vállalkozásoknak is. A kisvállalati adó (kiva) mértéke 12 százalékról 11 százalékra csökken, és a bevételi értékhatár a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési pedig háromról hatmilliárd forintra nő. A kkv-k körében egyre népszerűbb ez a foglalkoztatás- és beruházásösztönző adófajta. December 27-ig már 7400 cég jelezte, hogy jövőre csatlakozna a kivások táborához.

Magyarország az Európai Unióban az elsők között nyújt a jövő nyártól áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak, amely az állam álláspontja szerint jelentősen csökkentheti félmillió vállalkozás bürokratikus terheit. A legbonyolultabb bevallás elkészítésén túl további könnyítéssel számolhatnak a kezdő vállalkozások: a speciális, személyre szabott segítségnyújtás időszak, az úgynevezett mentorálás eddig féléves időszaka egy évre nő. E mellett mintegy 150 ezer vállalkozásnak hoz jelentős adminisztrációs tehercsökkentést az, hogy jövőre az ekáerben (elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszerben) már csak a kockázatos termékek szállítása esetén kell bejelentést tenni - sorolta az államtitkár.

Izer Norbert szerint jövőre két újabb kedvező adóváltozás miatt még jobban megérheti a cégeknek a fejlesztés, a beruházás. 2021-től ugyanis megszűnik a fejlesztési tartalék 10 milliárd forintos felső határa, így pedig a nyereség teljes összegéig érvényesíthető az adókedvezmény. A kkv-k esetében még kedvezőbbé válnak a beruházási értékhatárok jövőre: a fejlesztési adókedvezményt a kisvállalkozások már akár 200 millió forintos, a középvállalkozások pedig 300 millió forintos beruházás esetén igénybe vehetik.

Könnyebb lesz az adótartozások rendezése is. A magánszemélyek évente egyszer, félmillió forint helyett egymillió forintig igényelhetik a 12 havi automatikus részletfizetési kedvezményt. A könnyítések érintik az szja-bevallást is, és

már a májusban benyújtandó 2020-ról szóló bevallásban - kétszázezer forint helyett - félmillió forintos tartozásig, hat hónap helyett szintén 12 hónapra kérhető a személyi jövedelemadóra és a szociális hozzájárulási adóra a pótlékmentes részletfizetés.

Mintegy 800 ezer vállalkozás esetén a felére csökken jövőre a helyi iparűzési adó maximális mértéke. Maximum egy százalék helyi iparűzési adóval számolhatnak 2021-ben az egyéni vállalkozók, az egyéb vállalkozó magánszemélyek (például az őstermelők) és azok a kkv-k, amelyeknek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb és az árbevétele vagy a mérlegfőösszege legfeljebb négymilliárd forint - emlékeztetett az államtitkár.

Az eljárásjogi változásokra kitérve Izer Norbert elmondta, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos feladatok az önkormányzatoktól átkerülnek a NAV-hoz, az adót továbbra is félévente, két egyenlő részletben - 2021-ben kivételesen április 15-ig, a későbbiekben március 15-ig, valamint szeptember 15-ig - kell megfizetni.

Az adórendszer egyszerűsítése és a kedvezmények könnyebb igénybevétele miatt a személyi kedvezményt ezentúl nem adókedvezményként, hanem az összevont adóalapot csökkentő kedvezményként lehet érvényesíteni a minimálbér harmadáig (2020-ban ez 53 700 forint lenne, a jövő évi minimálbérről még nincs megállapodás), száz forintra kerekítve. Izer Norbert hozzátette, hogy az igénybevétel feltételei változatlanok maradnak.

Az egyszerűbb jogalkalmazás miatt

az szja-ban az adóalap-kedvezmények érvényesítési sorrendje jövőre változik:

elsőként a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye vehető igénybe, majd a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, végül a családi kedvezmény és a családi járulékkedvezmény - összegezte az államtitkár.

A gyermekes családoknak nagy segítség lehet a jövőre hatályba lépő illetékmentesség - hangsúlyozta Izer Norbert. Mint mondta: mind az új, mind a használt lakások megvásárlása - 2020 december 31-ét követően kötött adásvételi szerződéssel - mentes a visszterhes vagyonszerzési illeték alól, ha a vásárlásnál a vagyonszerző családi otthonteremtési kedvezményt használ fel. A mentesség az igénybe vett kedvezmény összegétől és a lakás forgalmi értékétől függetlenül igénybe vehető.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×