INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

bíró lajos

séf

karácsony

ünnepi menü

halászlé

ponty

Bíró Lajos séf: nem kérdés, zabálásba fojtjuk bánatunkat, jó kedvünket

Bíró Lajos séf: nem kérdés, zabálásba fojtjuk bánatunkat, jó kedvünket

Infostart / InfoRádió - Rezsek Győző

Sokféleképpen újra lehet gondolni a karácsonyi menüt, és kis időráfordítással akár másnapra egy teljesen új étel készíthető például a halászléből, de a rántott pontyból is.

Bíró Lajos séf szerint, miután a családok nem fognak tudni rendesen összejönni, „a zabálásba fogjuk folytatni a bánatunkat és a jó kedvünket” egyaránt, ez lesz az egyik örömforrás, vagyis idén karácsonykor biztosan több minden kerül majd az ünnepi asztalokra, mint korábban.

Bár vélhetően sokan túllőnek majd a célon, vannak praktikák, amelyek elejét vehetik annak, hogy ne termelődjön túl sok ételfelesleg.

A szakember tanácsa szerint a klasszikusnak számító

halászlé maradékának leszűrésével és az ép haldarabokból könnyedén készíthető halkocsonya,

ami másnap fogyasztható. Míg például a megmaradt rántott pontyot – egy rész ecettel, két rész cukorra, három rész vízzel, kis sóval és borssal, illetve lila hagymával – marinálva lehet újjávarázsolni. A séf azt is felidézte, hogy amikor az amerikai nagykövetségen dolgozott, szokás volt a megmaradt sült pulykát kicsontozni, amit aztán pirítóssal, majonézzel és jégsalátával fogyasztották később. De például a sült kacsa is eltehető a saját zsírjában, ami azt hidegen, vagy melegen egyaránt ízletes lehet.

2020 abból a szempontból is sok embert megérinthetett, hogy nem annyi bevétele lett, mint korábban, esetleg teljesen megváltozott az életkörülménye a koronavírus-járvány miatt, tehát szűkösebb keretek között kell a karácsonyi menüt összeállítania. Bíró Lajos ezzel kapcsolatban megjegyezte, náluk, a Fény utcai piacon a Buja Disznókban töltött pulykacombbal is készülnek, ami nem számít drága alapanyagnak. A sima zsemlés tölteléket aztán meg lehet különféle aszalt gyümölcsökkel, gesztenyével, liba- vagy csirkemájjal stuccolni, mintegy gazdagabbá, ünnepélyesebbé téve, figyelve a mennyiségekre.

Összességében tehát azt tanácsolja, hogy a gazdagabb részét kell visszafogni az ünnepi összeállításnak,

mint a lazac vagy a libamáj, a drágább halak, rákok, osztriga, esetleg kaviár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Bíró Lajos séf: nem vitás, zabálásba fogjuk fojtani a bánatunk és jó kedvünk
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018