Infostart.hu
eur:
389
usd:
330.43
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Nyitókép: Pexels.com

Bíró Lajos séf: nem kérdés, zabálásba fojtjuk bánatunkat, jó kedvünket

Sokféleképpen újra lehet gondolni a karácsonyi menüt, és kis időráfordítással akár másnapra egy teljesen új étel készíthető például a halászléből, de a rántott pontyból is.

Bíró Lajos séf szerint, miután a családok nem fognak tudni rendesen összejönni, „a zabálásba fogjuk folytatni a bánatunkat és a jó kedvünket” egyaránt, ez lesz az egyik örömforrás, vagyis idén karácsonykor biztosan több minden kerül majd az ünnepi asztalokra, mint korábban.

Bár vélhetően sokan túllőnek majd a célon, vannak praktikák, amelyek elejét vehetik annak, hogy ne termelődjön túl sok ételfelesleg.

A szakember tanácsa szerint a klasszikusnak számító

halászlé maradékának leszűrésével és az ép haldarabokból könnyedén készíthető halkocsonya,

ami másnap fogyasztható. Míg például a megmaradt rántott pontyot – egy rész ecettel, két rész cukorra, három rész vízzel, kis sóval és borssal, illetve lila hagymával – marinálva lehet újjávarázsolni. A séf azt is felidézte, hogy amikor az amerikai nagykövetségen dolgozott, szokás volt a megmaradt sült pulykát kicsontozni, amit aztán pirítóssal, majonézzel és jégsalátával fogyasztották később. De például a sült kacsa is eltehető a saját zsírjában, ami azt hidegen, vagy melegen egyaránt ízletes lehet.

2020 abból a szempontból is sok embert megérinthetett, hogy nem annyi bevétele lett, mint korábban, esetleg teljesen megváltozott az életkörülménye a koronavírus-járvány miatt, tehát szűkösebb keretek között kell a karácsonyi menüt összeállítania. Bíró Lajos ezzel kapcsolatban megjegyezte, náluk, a Fény utcai piacon a Buja Disznókban töltött pulykacombbal is készülnek, ami nem számít drága alapanyagnak. A sima zsemlés tölteléket aztán meg lehet különféle aszalt gyümölcsökkel, gesztenyével, liba- vagy csirkemájjal stuccolni, mintegy gazdagabbá, ünnepélyesebbé téve, figyelve a mennyiségekre.

Összességében tehát azt tanácsolja, hogy a gazdagabb részét kell visszafogni az ünnepi összeállításnak,

mint a lazac vagy a libamáj, a drágább halak, rákok, osztriga, esetleg kaviár.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amiért keletre megy a magyarországi külföldi tőke

Amiért keletre megy a magyarországi külföldi tőke

46 százalékkal nőtt a közvetlentőke-befektetések állománya 2023-ról 2024-re Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – erről beszélt Szigethy-Ambrus Nikoletta, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője az InfoRádióban.
VIDEÓ
Megnyílik előttünk Latin-Amerika piaca

Megnyílik előttünk Latin-Amerika piaca

Néhány esztendeje egy vezető hazai politikus jelentette ki, hogy a vétójog az utolsó védőbástyája az európai sokszínűségnek és szuverenitásnak. Nos, a kormány tagjai – mint a dicső végvári vitézek büszke utódai – az elmúlt időben igencsak sűrűn gyakorolhatták a nemzeti szuverenitás védelmét, mivel jószerint csak azokat az EU-s kezdeményezéseket és indítványokat nem vétóztak meg, amelyek egy csepp áldozatot sem kívántak meg hazánktól. A megvétózott kezdeményezések sorába tartozott az Európai Tanács decemberi ülésének napirendjére tűzött, a Mercosur-országokkal (tagjai Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay, társult tagjai pedig Chile, Kolumbia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname és Bolívia) kötött új védintézkedésekről szóló megállapodás megerősítéséről szóló határozat is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×