eur:
393.34
usd:
368.06
bux:
65925.05
2024. április 24. szerda György
Gémesi György, az Új kezdet elnöke, a Lehet Más a Politika (LMP) új parlamenti frakciójának tagja a siófoki Fő téren tartott bemutatkozó sajtótájékoztatón 2018. április 27-én. Gémesi György a sajtótájékoztatón közölte: megtartja gödöllői polgármesteri tisztségét. Országgyűlési képviselői mandátumát felveszi, az alakuló ülésen részt vesz, de a polgármesteri és az országgyűlési képviselői tisztsége közti összeférhetetlenséget a törvényes határidőn belül feloldja.
Nyitókép: MTI/Varga György

Gémesi György az iparűzési adó felezéséről: "statáriális bejelentés"

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöksége szintén reagált az iparűzési adó felére csökkentésére.

A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti Orbán Viktor mindenféle érdemi egyeztetés nélkül tett bejelentése az iparűzési adó megfelezéséről - reagált a kormányfő szombati bejelentésére a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnöksége nevében Gémesi György elnök a Facebookon, "mérhetetlenül visszataszítónak" nevezve, hogy "a magyarok ezreinek halálát okozó koronavírus-járványt használja ki a miniszterelnök arra, hogy leszámoljon a nem fideszes vezetésű önkormányzatokkal".

Szerinte emiatt a tiltakozás a polgármestereknek kötelező.

Mint felhívta rá a figyelmet, "az iparűzési adó adja az önkormányzatok saját bevételeinek túlnyomó részét, ebből a bevételből működtetik a települések a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást".

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökségének nyilatkozata A magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar...

Közzétette: Szabad Városok2020. december 19., szombat

"A miniszterelnök (...) statáriális bejelentése tehát a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson" - tette hozzá.

Úgy gondolja, "okkal feltételezhető, hogy a miniszterelnök a kilátástalan helyzetbe sodort önkormányzatokat politikai alapon akarja kompenzálni", ezzel viszont "kivégzi az önkormányzatiságot, a rendszerváltozás egyik legfontosabb értékét és értelmét, megcsúfolja a választói akaratot, elveszi a magyar települések autonómiáját".

Követeléseket is megfogalmazott:

  • ne hozzon ilyen döntéseket a kormány előzetes konzultáció, megállapodás nélkül
  • a január 15-re kitűzött egyeztetésig függesszék fel a fenti döntést
  • a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert
  • a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében
  • az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×