eur:
394.23
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Müller Cecília: az idősek egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre

Az idősek keddtől érvényes vásárlási idősávja csak egy lehetőség, de inkább a hozzátartozóik vásároljanak be nekik – mondta az országos tisztifőorvos a védekezésért felelős operatív törzs keddi tájékoztatóján. A két hete hozott járványügyi intézkedések sorsáról a szerdai ülésén dönt a kormány, de Müller Cecília úgy fogalmazott, nem látni még, hogy jönne a tetőzés.

A járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló intézkedés lépett életbe keddtől. Minden hétköznap 9 és 11, hétvégén 8 és 10 óra között bevezették az idősek vásárlási idősávját – ismertette Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese. A védett idősáv betartására az üzlet üzemeltetője köteles, intézkednie kell jogsértés esetén, és ha a 65 évnél fiatalabb vásárló nem akarja elhagyni az üzletet, akkor a rendőrséget kell értesítenie. Ha az üzemeltető ezt elmulasztja, akkor a rendőrség be is zárathatja a boltot.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 294 esetben intézkedtek a rendőrök. A közterületi maszkviselési hiányosság miatt 260 esetben léptek fel. Üzletekben 34 esetben nem viseltek maszkot.

A nyitvatartási szabályokat több helyen megszegték,

két esetben döntöttek vendéglátóhely ideiglenes bezárása mellett. Eddig összesen 73 bezárásról kellett dönteni. Makón egy sörözőt nyitva találtak a rendőrök, vendégek is fogyasztottak, ezért 31 napra bezáratták a helyet. Keleméren egy presszóban volt kiszolgálás, ott is bezárás volt a szankció.

Összesen 324 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. A tranzitszabályok megszegése miatt 41 rendőri intézkedés történt. 16 078 esetben ellenőriztek hatósági házi karantén, 6107 újat rendeltek el hétfőn, és összesen 41 557 zárlat van hatályban.

3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 117 többségében idős, krónikus beteg, a legfiatalabb 33 éves volt, a legidősebb 103. Az elhunytak száma 4008 főre emelkedett, 44 020-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen. Ezek a számok még növekedést mutatnak, de talán már nem exponenciális mértékben – ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos a legfrissebb adatokat.

A települések 91 százalékában van igazolt fertőzött személy, de ennél magasabb lehet a valós arány.

A területi megoszlás szerint a főváros és Pest megye a leginkább érintett.

  • Budapesten az aktív fertőzöttek száma 29 240,
  • Pest megyében 19 191 fő,
  • Győr-Moson-Sopron megyében 9824,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 7056,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6846,
  • Hajdú-Bihar megyében 6719,
  • Bács-Kiskun megyében 6133,
  • Veszprém megyében 5430,
  • Vas megyében 4701,
  • Csongrád-Csanád megyében 4495,
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4160,
  • Fejér megyében 4123,
  • Békés megyében 3822,
  • Baranya megyében 3797,
  • Heves megyében 3596,
  • Komárom-Esztergom megyében 3583,
  • Nógrád megyében 3382,
  • Zala megyében 3360,
  • Somogy megyében 2423 jelenleg az aktív fertőzöttek száma.
  • A legalacsonyabb Tolna megyében 1972 aktív fertőzöttel.

Zajlik a tömeges tesztelés, az intézményekben a munkavállalók mindegyike szabadon dönt, hogy él-e ezzel a lehetőséggel – mondta a tisztifőorvos. Ez mindössze egy 15-20 perces folyamat, a mintavételt orvostanhallgatók végzik, műegyetemisták pedig a mintavevő gépkocsikat vezetik. A mintavevő diákokat egyéni védőfelszereléssel látták el, mert veszélynek vannak kitéve.

Az idősek, ha lehetséges, egyáltalán ne menjenek zsúfolt helyekre, kérjék meg hozzátartozóikat, hogy vásároljanak be helyettük.

Ha nincs más lehetőségük, akkor a védett idősávban menjenek az üzletbe, patikába, drogériába. A többi időpontot nem ajánljuk az időseknek, de nem is tiltott – mondta Müller Cecília, aki megértést kért a rendelkezés betartásához.

A szennyvízvizsgálatokat is folytatják, a vírus örökítőanyagának a mennyisége mutatja, hogy 4-5 nap múlva mire lehet számítani. A jelenlegi adatok szerint Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron lehet számíthat arra, hogy emelkedni fog a fertőzések száma. Kecskeméten és Szolnokon kissé csökkenő tendenciát mértek.

Továbbra is be kell tartani a bevezetett intézkedéseket, mert nem látni még, hogy jönne a tetőzés

– mondta Müller Cecília, és hozzátette, továbbra is az egészségügyi ellátórendszer működőképességének a fenntartása a cél.

Kérdések

A pedagógusok első tesztjei mit mutatnak?

Hetente közlik majd az addig feltárt eredményeket.

Pozitív teszttel engedtek haza egy ismert zenészt. Rájuk milyen szabályok vonatkoznak?

Ha valaki már nem szorul kórházi ellátásra, akkor hazatérhet, de a vírusürítése még fennállhat. Követik a hazatérő beteg állapotát, előfordulhat, hogy hosszabb ideig pozitív lesz, ha súlyos tünetei voltak. Ha teljesen tünetmentes, akkor a 21. napon egészségesnek minősül.

Masszőrök, csontkovácsok milyen óvintézkedéseket tegyenek?

A működésük megengedett, de fokozottan be kell tartani a higiénés szabályokat. A szolgáltató és az ügyfél is legyen egészséges, gyakori legyen a fertőtlenítés. Mindkét fél viseljen maszkot.

Hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg?

A járvány alatt az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki. Általában 10-15 százalék szokott lenni a világban. Fegyelmezetten viselik a védőfelszereléseket a magyar egészségügyi dolgozók.

Az idősek miért mehetnek bármikor vásárolni?

Az időseket védik a védett sávval, a többiek legyenek türelemmel. Ez egy lehetőség az időseknek.

Miért nem kötelező a tesztelés az oktatási intézményekben?

Ez egy egyéni döntés, csak ajánlják és javasolják minden intézményi dolgozónak. Ez hasonló a szűrővizsgálatokhoz, ez csak egy lehetőség.

Szükség van-e további szigorításra?

A számadatokat és a körülményeket vizsgálja az operatív törzs, a javaslatait megfogalmazza a kormánynak, amely szerdán vizsgálja felül az eddigi döntéseket, mert eltelt két hét a mostani szabályok bevezetése óta.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×