eur:
393.93
usd:
368.53
bux:
66275.31
2024. április 24. szerda György
Védőfelszerelést viselő személyzet az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán Budakeszin 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Sok a halott, továbbra is négyezer fölött az új betegek száma – keddi járványadatok

Újra száz fölött a napi halálozások száma, és csaknem 119 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak eddig Magyarországon. 461-en vannak lélegeztetőgépen, emelkedik a kórházban ápoltak száma is.

4140 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 118 918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 88 737 fő. Az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 28 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 6153 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen, utóbbi 46-tal több, mint a hétfőn nyilvánosságra hozott adat, tegnap 6061 kórházi ápoltról jött jelentés.

Forrás: koronavirus.gov.hu
Forrás: koronavirus.gov.hu

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járvány megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.

Ezért a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend – ahogy az első hullám idején, úgy most is - gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány előterjesztésére az Országgyűlés ma szavaz a rendkívüli jogrend 90 napra történő meghosszabbításáról. Ha a parlament megszavazza a javaslatot, akkor újabb védelmi intézkedések lépnek életbe, amelyeket Orbán Viktor kormányfő hétfőn ismertetett. Többek között várhatóan ma éjféltől életbe lép a kijárási tilalom este 8 óra és hajnal 5 óra között, általános rendezvény-tilalom lép életbe, digitális oktatásra állnak át a középiskolák az és az egyetemek, be kell zárni az éttermeknek és az üzletek is csak 19 óráig lehetnek nyitva. A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: mától a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

Az Operatív törzs jelenleg 109 óvodában (4%) és 24 iskolában (0,8%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 184 osztályban (6%) és 26 iskolában (0,8%) digitális oktatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×