eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója a nosztalgiajárművekből összeállított Mikulás HÉV-szerelvény sajtótájékoztatóján a H5-ös HÉV-vonal Batthyány téri végállomásán 2018. december 6-án. Ezen a napon és december 11-én Mikulás HÉV-szerelvény közlekedik a Batthyány tér és Szentendre között.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vitézy Dávid: a vasút óriási érték Budapest közlekedésében, élni kell vele

Az agglomerációs közösségi közlekedés javítása a legnagyobb kihívás a budapesti közlekedésben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója, aki – egyebek mellett – szót ejtette a 3-as metró felújításáról, valamint a Városliget autómentesítéséről is.

Napjainkban az agglomerációban élő mintegy egymillió ember körülbelül kétharmada autóval ingázik a fővárosba, míg Budapesten belül ez az arány pont fordított, vagyis tízből hat ember a közösségi közlekedést használja. Következésképp, hogy érdemben és eredményesen lehessen csillapítani Budapest közúti forgalmát, és az abból eredő zajt és környezetszennyezést, illetve a klímaváltozásra gyakorolt negatív változásokat mérsékelni, ahhoz arra van szükség, hogy az agglomerációs közlekedésen javítsanak – emelte ki legfőbb kihívásként Vitézy Dávid az InfoRádió Aréna című műsorában.

Harminc- és százéves elmaradások

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója rámutatott, a rendszerváltás óta végbement hatalmas volumenű kiköltözés ellenére nem történt megfelelő mérvű közösségi közlekedést célzó fejlesztés az agglomerációban, még ha egyébként voltak is beruházások. Az pedig százéves távlatú problémakör, hogy a vasút még mindig a 19. századi, 20. század eleji logikájában működik, hogy nem sűrűn megállva a mindennapi ingázókat szolgálja ki elsődlegesen, hanem a távolsági forgalomra, teherforgalomra van berendezkedve, és

a gőzmozdonyok korát megidéző fejpályaudvari rendszer működik Budapesten.

Annak ellenére, hogy a sok szempontból kihasználatlan, ugyanakkor jelentős vasúthálózat a főváros „aranytartaléka”. Tekintve, ha a meglévő budapesti vasúti- és HÉV-rendszert a nulláról kellene kiépíteni most a lakott területeken – a dugók és a klímaváltozás fényében, ahogyan ez sok ázsiai nagyvárosban történik –, az több ezer milliárd forintos kiadást, és elképzelhetetlen lakossági tiltakozást eredményezne.

„Ezért a vasútra egy óriási megörökölt értékként kell tekinteni.”

Vitézy Dávid emlékeztetett, az elmúlt évtizedek jelentős kormányzati intézkedései nyomán a járműparkot rendbe tették: érkezett több mint 120 darab FLIRT motorvonat, amelyek a budapesti elővárosban közlekednek, amihez még 40 emeletes vonat csatlakozik, miközben a MÁV-HÉV is kiírta néhány héttel ezelőtt a tenderét a szentendrei, csepeli és ráckevei vonal teljes járműparkjának cseréjére.

A két megvalósult, az ingázás szempontjait szolgáló székesfehérvári és esztergomi vonalfejlesztés kapcsán pedig kijelenthető, hogy az emberek „önként és dalolva” tömegesen jelentek meg, több mint megduplázva a utasforgalmat. A Budapest Fejlesztési Központ felmérése szerint, ha a jelenleg a reggeli csúcsidőszakban Budapest határát óránként átlépő 42 vonat helyett 92 lenne, az is mind tele lenne utassal. Ahhoz azonban, hogy például több vonat tudjon Pusztaszabolcsról, Monorról vagy Nagykátáról érkezni a fővárosba, a közvetlen agglomerációt kiszolgálva, nemcsak a Budapesten kívüli pályákat kellene felújítani és a kapacitásukat bővíteni, hanem – és ez a legnehezebb pont – a fővároson belül vasútátjárást is fejleszteni kell.

3-as metró

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, hogy ha a 3-as metró középső szakaszának felújítását nem tudja jól menedzselni a főváros, az nem csak Budapestnek, de az egész országnak kockázatot jelent.

Vitézy Dávid elismerte, a középső szakasz valóban nagyon nehéz beruházás, amely lebonyolítását a főváros és a BKV végzi, miközben száz százalékban a kormány és az Európai Unió finanszírozza az ahhoz szükséges 217 milliárd forintot. Így számára kevéssé ismertek a kivitelezők és a BKV között kialakult viták részletei, tehát nem tudja reálisan megítélni az osztrák cég 18 milliárdos követelésének jogosságát, mindenesetre biztos, hogy nem szubjektív, hanem mérnöki állásponton kell nyugodnia, hogy jár-e a többletforrás vagy sem. A felelősség a fővároson van, hogy megpróbál megállapodni, vagy új kivitelező után néz, de a kockázat óriási, ugyanis, ha a kivitelezés leáll, esetleg komolyabb késedelem lesz, akkor

az uniós forrásokat nemcsak a BKV, illetve a 3-as metró-projekt veszítheti el, hanem az ország is

– figyelmeztetett a szakember.

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint állami oldalról minden segítséget igyekeztek megtenni a beruházást illetően, példaként említve a – november 7-től üzemelő – gyáli vonalakra érkező új autóbuszokat (pótlás gyantát), amit a napokban adtak át a MÁV és a Volánbusz vezetőjével, illetve Fürjes Balázs államtitkárral. Másik oldalról pedig a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között az intercity és a gyorsvonatok is pótjegy megváltása nélkül, Budapest-bérlettel igénybe vehetők. Vagyis vonattal kikerülhető a lezárt szakasz, és be lehet jutni a belvárosba.

Autómentes Városliget

Vitézy Dávid az InfoRádiónak azt is megerősítette, a kormány és a főváros között egyetértés van, hogy a Városligetet többé ne vágja ketté az M3-as autópálya forgalma, és hogy a Kós Károly sétány autómentes legyen, mindezt pedig több kiegészítő fejlesztés is szolgál.

Köztük a hatvani vasút rekonstrukciója, amely a sztráda közeli településeket érinti, sűrűbb kötöttpályás közlekedést kínálva a jövőben. Ennek első ütemeként sűrítette egri vonatait a MÁV a múlt héten, decembertől pedig újabb járatsűrítések várhatók, és a következő években fokozatosan elkészülő budapesti szakaszok egyre több ember számára lehet opció az autósás helyett.

Azok számára, akik mégis utóbbit választanák, egy új és jelentős méretű,

több mint 1000 férőhelyes P+R parkolót alakítanának ki a kisföldalatti Mexikói úti végállomásánál.

További kiegészítő elem a Szegedi úti felüljáró, amely a Nagy Lajos útját a Kassai tértől folytatná és vinné át Angyalföldre, tekintve, hogy Angyalföld és Zugló között momentán csak a Hungária körúton keresztül lehet közlekedni, mert a váci vasút félbevágja a területet. Az elképzelések szerint ráadásul ez egy villamossal és kerékpárral is jól bejárható útvonal lesz – jegyezte meg Vitézy Dávid. Erre a kormány száz százalékos finanszírozást biztosít, és a kivitelezést is magára vállalta a fővárossal kötött megállapodása alapján.

Mindezeknek köszönhetően a Hungária körúton nyílhat akkora kapacitás, hogy az M3-asról érkező forgalom, ami nem tud áthaladni majd a Városligeten, erre kerülhet. Igyekszenek tehát hálózati logikában gondolkodni. „Azt a feladatot kaptam a kormánytól, illetve a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsától a BFK vezetőjeként – zárta szavait a közlekedései szakember –, hogy az ehhez szükséges beruházásokat készítsem elő.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×