eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Operatív törzs: senki ne menjen tömegrendezvényekre

A Müller Cecíliát helyettesítő Galgóczy Ágnes (NNK) a szerdai tájékoztatón aláhúzta: nem tartható a biztonságos védőtávolság ezeken. Közölte, 14 koronavírusos gyermeket ápolnak kórházban, de egyikük sincs lélegeztetőgépen.

Soha nem volt még 48 a magyarországi koronavírus-áldozatok száma egyetlen nap alatt, az új fertőzöttek száma továbbra is az ezres szám körül mozog. A friss számadatokról ITT írtunk részletesebben.

Müller Cecília hivatali elfoglaltsága miatt nem vett részt az operatív törzs tájékoztatóján.

Galgóczy Ágnes osztályvezető helyettesítette ezúttal őt a Nemzeti Népegészségügyi Központ részéről, elmondta, az elhunytak 6 százalékának nem volt korábban krónikus vagy alapbetegsége.

Jelezte sokak érdeklődésére, hogy

gyermek fertőzött jelenleg nincs lélegeztetőgépen, 14 gyermek van kórházban.

Covidos betegeket összesen 25 kórházban ápolnak (2023 beteget), 201 beteg van lélegeztetőgépen.

Foglalkozott az influenzavírussal és az az elleni védőoltással is: nyomatékosította, hogy minden évben új oltás van, ezek idén is hatékonyak és biztonságosak. "Kérem, hogy éljenek ezzel az oltással" - hívta fel a figyelmet.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, egy hónapja élnek újra a rendkívüli intézkedések, azóta 566 embert kellett a tömegközlekedésben maszkviselésre bírni - most egy nap alatt 10 ilyen eset volt -, 16 esetben rendőri intézkedésre volt szükség, 1 esetben volt csak szükség pénzbüntetésre.

10 155 karantén-ellenőrzés történt az elmúlt napon,

25 203 személy van most hatósági házi karanténban. Mobilon keresztül 1016 embert tudnak ellenőrizni.

Kérdések - válaszok

- Magyarországról már korlátozás nélkül lehet Ausztriába utazni. Mire számítson, aki hazajön?

- Ausztriából Magyarországra egészségügyi vizsgálat van, amennyiben a határon az egészségügyi vizsgálat negatív eredményt mutat, 10 nap hatósági házi karantén következik, ez alól 2 negatív PCR-teszttel lehet szabadulni. Ilyen teszteredményt a schengeni államokból is lehet hozni.

- Maszkviselés az egészségügyben?

- Minden esetben kötelező sebészi maszk viselése. Egyéb speciális védőfelszerelést csak a bizonyítottan covidos betegekkel foglalkozóknak kell viselni.

- Tömegrendezvényekre tényleg ne menjünk?

- Nem ajánlott. Nem tartható a biztonságos védőtávolság. Minden közösségi rendezvényre igaz ez - zárt és nyitott térben is.

- A fertőzöttek hány százaléka egészségügyi dolgozó?

- 4,66 százalék.

InfoRádió: - Az őszi szünetben a családok milyen szabályokat tartsanak be a szabadban?

- Remélhetőleg jó idő lesz. A családi rendezvényeken csak egészséges emberek vegyenek részt, egészséges gyermekek találkozzanak a nagyszülőkkel!

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×