eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező diákok testhőmérsékletét az újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában 2020. szeptember 30-án. A koronavírus-járvány második hulláma miatt október 1-jétől valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket és ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Infektológus: reális a veszély, akár 40 ezer aktív fertőzött lehet itthon novemberre

Sokkal drasztikusabb korlátozásokat kell bevezetni a járvány megfékezése érdekében, ha nem változnak a jelenlegi intézkedések – véli Pusztai Erzsébet. Az infektológus szerint van realitása annak, hogy november elejére 40 ezerre is emelkedhet az aktív fertőzöttek száma, ahogyan ezt a Portfólió írta, egy kormányzati munkaanyagra hivatkozva.

Pusztai Erzsébet szerint „borzasztóan pazarló” megoldás, hogy a mentőkre van testálva a tüneteket mutató, otthonaikban tartózkodó emberek tesztelése. Az infektológus – a keleti országok mintájára – ezért úgynevezett

tesztelési–mintavételi pontok felállítását látná célszerűnek országszerte,

egyrészt óriási terhet levéve ezáltal a mentőkről. Biztosra veszi azt is, hogy így a mostani tesztelési kapacitáson is növelni lehetne, hiszen egyrészt a mentőszolgálat forrásai végesek, másrészt nem kell ahhoz kivételes szaktudás, hogy egy sátorban egy adminisztrátor az adatokat rögzítse, és kellő gyakorlattal levegye a mintákat.

Más kérdés a laboratóriumi kapacitás, amit szintúgy lehetne még felfejleszteni, miután vannak olyan intézmények országszerte, amelyek ugyan képesek ezt a feladatot ellátni, csak az akkreditációjukat el kellene, el kellett volna már intézni az elmúlt hónapokban – fogalmazott Pusztai Erzsébet, aki szerint

van realitása, hogy november 1-jére akár a 40 ezret is elérheti az aktív fertőzöttek száma.

(Mint arról az Infostart is beszámolt, október 15-én ez 28 052.) A számokat – matematikai modellekkel is – nyomon követők nem véletlenül mondják, hogy amennyiben nem kerül sor a vírus terjedésének korlátozására, nagyon valószínű, hogy mindez bekövetkezik.

Pusztai Erzsébet ezek között említette egyrészt az egyéni védekezést, másrészt a fertőzöttek felkutatását és izolálását, hogy ne tudják továbbadni a betegséget. A harmadik, amivel megint csak baj van – tette hozzá –, az a tömeges rendezvények, amiket egyébként Európa-szerte igyekeznek bekorlátozni. Emellett fontosnak tartaná az iskolai szűrést is, és akkor – adott esetben – nem kellene tíz napra otthoni karanténba kerülnie például egy náthás gyermeknek, ahogyan a szülőknek sem kimaradnia a munkából. Nem beszélve arról, hogy a tanárok szempontjából is rendkívül hasznos lenne a tesztelést – jegyezte meg.

Az infektológus az InfoRádiónak végezetük kiemelte:

ha nagyon megugrik a fertőzöttek, a kórházban kezeltek száma, akkor sokkal drasztikusabb intézkedésekre lesz szükség,

amire a környező országokban látni is példát, amit igen jó lenne megelőzni.

Pusztai Erzsébet szavaival egybecseng Rusvai Miklós virológus véleménye is, aki az ATV-ben úgy fogalmazott: ha nem történik szigorító intézkedés, napokon belül a mostani dupláját látjuk majd a koronavírus-halottak számának rovatában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×