INFORÁDIÓ 
2020. október 28. szerda
Simon, Szimonetta

infektológia

infektológus

koronavírus

aktív fertőzött

járvány

korlátozás

Kézi digitális hőmérővel ellenőrzik az iskolába érkező diákok testhőmérsékletét az újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában 2020. szeptember 30-án. A koronavírus-járvány második hulláma miatt október 1-jétől valamennyi köznevelési intézményben a belépéskor megmérik a diákok és a dolgozók testhőmérsékletét, hogy kiszűrjék a betegeket és ezzel csökkentsék a fertőzés kockázatát.

Infektológus: reális a veszély, akár 40 ezer aktív fertőzött lehet itthon novemberre

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Sokkal drasztikusabb korlátozásokat kell bevezetni a járvány megfékezése érdekében, ha nem változnak a jelenlegi intézkedések – véli Pusztai Erzsébet. Az infektológus szerint van realitása annak, hogy november elejére 40 ezerre is emelkedhet az aktív fertőzöttek száma, ahogyan ezt a Portfólió írta, egy kormányzati munkaanyagra hivatkozva.

Pusztai Erzsébet szerint „borzasztóan pazarló” megoldás, hogy a mentőkre van testálva a tüneteket mutató, otthonaikban tartózkodó emberek tesztelése. Az infektológus – a keleti országok mintájára – ezért úgynevezett

tesztelési–mintavételi pontok felállítását látná célszerűnek országszerte,

egyrészt óriási terhet levéve ezáltal a mentőkről. Biztosra veszi azt is, hogy így a mostani tesztelési kapacitáson is növelni lehetne, hiszen egyrészt a mentőszolgálat forrásai végesek, másrészt nem kell ahhoz kivételes szaktudás, hogy egy sátorban egy adminisztrátor az adatokat rögzítse, és kellő gyakorlattal levegye a mintákat.

Más kérdés a laboratóriumi kapacitás, amit szintúgy lehetne még felfejleszteni, miután vannak olyan intézmények országszerte, amelyek ugyan képesek ezt a feladatot ellátni, csak az akkreditációjukat el kellene, el kellett volna már intézni az elmúlt hónapokban – fogalmazott Pusztai Erzsébet, aki szerint

van realitása, hogy november 1-jére akár a 40 ezret is elérheti az aktív fertőzöttek száma.

(Mint arról az Infostart is beszámolt, október 15-én ez 28 052.) A számokat – matematikai modellekkel is – nyomon követők nem véletlenül mondják, hogy amennyiben nem kerül sor a vírus terjedésének korlátozására, nagyon valószínű, hogy mindez bekövetkezik.

Pusztai Erzsébet ezek között említette egyrészt az egyéni védekezést, másrészt a fertőzöttek felkutatását és izolálását, hogy ne tudják továbbadni a betegséget. A harmadik, amivel megint csak baj van – tette hozzá –, az a tömeges rendezvények, amiket egyébként Európa-szerte igyekeznek bekorlátozni. Emellett fontosnak tartaná az iskolai szűrést is, és akkor – adott esetben – nem kellene tíz napra otthoni karanténba kerülnie például egy náthás gyermeknek, ahogyan a szülőknek sem kimaradnia a munkából. Nem beszélve arról, hogy a tanárok szempontjából is rendkívül hasznos lenne a tesztelést – jegyezte meg.

Az infektológus az InfoRádiónak végezetük kiemelte:

ha nagyon megugrik a fertőzöttek, a kórházban kezeltek száma, akkor sokkal drasztikusabb intézkedésekre lesz szükség,

amire a környező országokban látni is példát, amit igen jó lenne megelőzni.

Pusztai Erzsébet szavaival egybecseng Rusvai Miklós virológus véleménye is, aki az ATV-ben úgy fogalmazott: ha nem történik szigorító intézkedés, napokon belül a mostani dupláját látjuk majd a koronavírus-halottak számának rovatában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Kapcsolódó hang

Covid-gondok – Pusztai Erzsébet infektológus
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018