eur:
392.17
usd:
366.53
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Republikon Intézet

Republikon: toronymagasan vezet a Fidesz-KDNP

Nyolcból hét ellenzéki szavazó közös listát akar látni - derül ki egy friss kutatásból.

A járvány kezdete óta eltelt időszak pártpreferencia-változásaira volt kíváncsi a Republikon Intézet, friss eredményeit kedden közölte az Infostarttal.

A közvélemény-kutatás összefoglalójából rögvest kiderül, az első járványhullámból jól jöttek ki a kormányerők, az ellenzéki térfélen pedig a DK tartja vezető helyét, de ebben a körben elsöprő többségi vélemény (87 százalék), hogy közös lista kellene a következő választásra ahhoz, hogy esély legyen a kormány leváltására. (Minden szavazót figyelembe véve 77 százaléknyian gondolják úgy, hogy a sikerstratégia része a közös lista.)

A legnépszerűbb politikus Áder János,

az ellenzékiek közül Fekete-Győr András, Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Szabó Tímea a leginkább kedvelt. Ismertségben Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc vezet, őket Karácsony Gergely és Áder János követi. A kedveltségi ranglistán az államfőt és a "kedvenc" ellenzéki politikust Orbán Viktor követi, őket pedig a már említett ellenzékiek.

Ami pedig a számokat illeti: a teljes népesség körében 35 százalékos a Fidesz-KDNP népszerűsége. A DK - mint legnépszerűbb ellenzéki erő - 9, a Momentum 6, a Jobbik 5, az MSZP 4, a Kutyapárt 3, az LMP pedig 2 százalékkal áll a teljes lakosság körében. A voksolók harmada bizonytalan.

Ha csak a biztos pártválasztókat vesszük,

  • A Fidesz 54 százalékon áll,
  • a DK-ra most vasárnap 14,
  • a Momentumra 9,
  • a Jobbikra 8,
  • az MSZP-re 6 százaléknyian szavaznának,
  • a Kutyapárt, az LMP, a Mi Hazánk és a Párbeszéd nem jutna be a parlamentbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×