eur:
395.97
usd:
369.68
bux:
70426.98
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: pixabay

Tanévkezdés: a segítségek ellenére mélyen a zsebekbe lehet nyúlni

A koronavírus-járvány miatt az idei beiskolázás – a tankönyvek és a menza ingyenessége ellenére is – nagy terhet jelent a családok többségének.

A beiskolázás költségei akár iskolánként változhatnak, hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.

„A pedagógusok ugyanis nagyon különféle dolgokat kérnek a szülőktől, így

néhány ezer forinttól több százezer forintig is terjedhet a tanévkezdés költségeinek skálája

– fogalmazott, hozzátéve: nyilván nemcsak az iskolától függ, hanem attól is, hogy mi az, amit a család megengedhet, illetve meg szeretne engedni. Mindig lehet a legolcsóbb, de még használható iskolaszereket választani, ahogyan a márkásat is.”

Az ingyenes tankönyv és a térítésmentes menza kétség kívül nagy segítség, ugyanakkor nem mindig megoldás, mutatott rá Salamon Eszter. „A híres menzarendelet megjelenése óta a legnagyobb probléma az, hogy több helyen

egyszerűen ehetetlen az étel.

Hiába éhezik egy gyerek, nem tudja megenni az ingyenes ételt, ezért vinnie kell magával otthonról – jegyezte meg.

Az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a munkafüzetek és tankönyvek kivételével mindent érintetlen állapotban kellene visszaadni a könyvtárnak, emiatt a szülők arra kényszerülnek, hogy a tankönyveket is inkább megvásárolják. Másrészt ebben az évben az a bizonytalanság is párosul mindehhez, hogy az első, ötödik és kilencedik évfolyamon bevezetésre kerülő, új Nemzeti alaptantervhez készült tankönyvek szakmailag milyenek lesznek. Salamon Eszter szerint a szakmailag rendben lévő pedagógusok

mást fognak választani, amit a szülőkkel megvásároltatnak, hiszen erre a köznevelési törvény szabadságot biztosít a számukra.

„Akár könyvnek látszó tárgyat is előírhat, mint taneszközt” – fogalmazott. „Nagyon sok pedagógus él is ezzel a jogával, és olyan tankönyvet választ, amiből ténylegesen szeretne tanítani, amire viszont semmilyen kedvezmény nincs, illetve rá van bízva az iskolai szülői szervezetekre, hogy sikerül-e megállapodni a kiadókkal abban, hogy legalább néhány ingyenes példányt kapjanak, ha például ötven vagy száz példányt rendelnek, amelyekkel a legnehezebb helyzetben lévő gyerekeket el tudják látni.”

Ráadásul a szülők most még azt sem tudják, hogy fel kell-e készülniük egy újabb digitális tanrendre a koronavírus-járvány miatt. Már 20–30 ezer forintért már lehet működő tableteket vásárolni, de számtalan családnak, főleg ebben a gazdasági helyzetben, óriási teher – fogalmazott.

Salamon Eszter szerint más országokban, például Ausztriában a szülők kezelik a tankönyvekre és a tanszerekre fordítható összeget. A tanároknak pedig egyenként meg kell indokolniuk, hogy mire miért van szükségük. A szülőknek viszont, folytatta, nem muszáj megvásárolniuk a legdrágább tanszereket, hiszen egy sima papírba csomagolt füzetre is rá lehet ragasztani a gyerek kedvenc mesefigurájának matricáját, ami olcsóbb megoldás, mint a gyerek esetleges követelőzésének engedve, elcsábulni a beiskolázásra épülő, hatalmas iparág reklámjainak.

A korszerű tanszer pedig akkor nem lesz státuszszimbólum, a hiánya akkor nem lesz kicsúfolás, vagy kiközösítés oka, ha a szülők és pedagógusok olyan légkört alakítanak ki az iskolában, amelyben nem az számít, hogy kinek mije van – mondta az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja. Salamon Eszter egyúttal azt tanácsolja a szülőknek, mindenképpen

vegyék igénybe az önkormányzat és a munkáltatójuk által biztosított beiskolázási támogatásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

A tiszta energia Paks eszköze a klímavédelemre

Ha a zöld energiatermelésről beszélünk Magyarországon, akkor megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön a Paksi Atomerőmű, amely a teljes országos áramfogyasztás nagyjából harmadát fedezi, időjárástól és napszaktól függetlenül. Hogy építhető be az erőmű a fenntartható energiatermelésbe itthon és mik ennek az előnyei? Többek között erről kérdeztük Kovács Antalt, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatóját, de szóba került a erőművi hő hasznosítása és a Duna jelentős melegedése is, amely az évnek ebben az időszakában különösen aktuális.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×