INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

koronavírus

beiskolázás

tankönyv

menza

Tanévkezdés: a segítségek ellenére mélyen a zsebekbe lehet nyúlni

Tanévkezdés: a segítségek ellenére mélyen a zsebekbe lehet nyúlni

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A koronavírus-járvány miatt az idei beiskolázás – a tankönyvek és a menza ingyenessége ellenére is – nagy terhet jelent a családok többségének.

A beiskolázás költségei akár iskolánként változhatnak, hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja.

„A pedagógusok ugyanis nagyon különféle dolgokat kérnek a szülőktől, így

néhány ezer forinttól több százezer forintig is terjedhet a tanévkezdés költségeinek skálája

– fogalmazott, hozzátéve: nyilván nemcsak az iskolától függ, hanem attól is, hogy mi az, amit a család megengedhet, illetve meg szeretne engedni. Mindig lehet a legolcsóbb, de még használható iskolaszereket választani, ahogyan a márkásat is.”

Az ingyenes tankönyv és a térítésmentes menza kétség kívül nagy segítség, ugyanakkor nem mindig megoldás, mutatott rá Salamon Eszter. „A híres menzarendelet megjelenése óta a legnagyobb probléma az, hogy több helyen

egyszerűen ehetetlen az étel.

Hiába éhezik egy gyerek, nem tudja megenni az ingyenes ételt, ezért vinnie kell magával otthonról – jegyezte meg.

Az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: a munkafüzetek és tankönyvek kivételével mindent érintetlen állapotban kellene visszaadni a könyvtárnak, emiatt a szülők arra kényszerülnek, hogy a tankönyveket is inkább megvásárolják. Másrészt ebben az évben az a bizonytalanság is párosul mindehhez, hogy az első, ötödik és kilencedik évfolyamon bevezetésre kerülő, új Nemzeti alaptantervhez készült tankönyvek szakmailag milyenek lesznek. Salamon Eszter szerint a szakmailag rendben lévő pedagógusok

mást fognak választani, amit a szülőkkel megvásároltatnak, hiszen erre a köznevelési törvény szabadságot biztosít a számukra.

„Akár könyvnek látszó tárgyat is előírhat, mint taneszközt” – fogalmazott. „Nagyon sok pedagógus él is ezzel a jogával, és olyan tankönyvet választ, amiből ténylegesen szeretne tanítani, amire viszont semmilyen kedvezmény nincs, illetve rá van bízva az iskolai szülői szervezetekre, hogy sikerül-e megállapodni a kiadókkal abban, hogy legalább néhány ingyenes példányt kapjanak, ha például ötven vagy száz példányt rendelnek, amelyekkel a legnehezebb helyzetben lévő gyerekeket el tudják látni.”

Ráadásul a szülők most még azt sem tudják, hogy fel kell-e készülniük egy újabb digitális tanrendre a koronavírus-járvány miatt. Már 20–30 ezer forintért már lehet működő tableteket vásárolni, de számtalan családnak, főleg ebben a gazdasági helyzetben, óriási teher – fogalmazott.

Salamon Eszter szerint más országokban, például Ausztriában a szülők kezelik a tankönyvekre és a tanszerekre fordítható összeget. A tanároknak pedig egyenként meg kell indokolniuk, hogy mire miért van szükségük. A szülőknek viszont, folytatta, nem muszáj megvásárolniuk a legdrágább tanszereket, hiszen egy sima papírba csomagolt füzetre is rá lehet ragasztani a gyerek kedvenc mesefigurájának matricáját, ami olcsóbb megoldás, mint a gyerek esetleges követelőzésének engedve, elcsábulni a beiskolázásra épülő, hatalmas iparág reklámjainak.

A korszerű tanszer pedig akkor nem lesz státuszszimbólum, a hiánya akkor nem lesz kicsúfolás, vagy kiközösítés oka, ha a szülők és pedagógusok olyan légkört alakítanak ki az iskolában, amelyben nem az számít, hogy kinek mije van – mondta az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja. Salamon Eszter egyúttal azt tanácsolja a szülőknek, mindenképpen

vegyék igénybe az önkormányzat és a munkáltatójuk által biztosított beiskolázási támogatásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

Beiskolázási költségek – Salamon Eszter, Európai Szülők Magyarországi Egyesülete
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018