eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Balaton látképe 2000 méter magasból Balatonszemes felett.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Még az is lehet, hogy végtelen kotrás kezdődik a Balatonon

A vízügy sem látja, mikorra fékezhetik meg a magyar tenger algásodását, amihez sajnos szinte önmagában a meleg is elegendő.

Megkezdte a Balaton nyugati medencéjének kotrását az Országos Vízügyi Főigazgatóság - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet szóvivője, Siklós Gabriella, aki megerősítette a korábbi információkat: a munkára a tó algásodásra miatt van szükség.

"Megelőző célja van annak, hogy július 20-án megkezdődött a kotrás. A mérések alkalmával magas klorofill-A tartalmat mértek a vízügyes kollégák, ami

alga jelenlétére utal, mennyisége egyenesen arányos az alga mennyiségével"

- fogalmazott.

Szintén a nyugati medencében található egy iszapcsapda is, ahol a foszfortartalom magas az üledékben, a foszfor márpedig az alga melegágya, ezért is kezdtek rendkívüli gyorsasággal kotrásba.

Balatongyörökhöz közel folyik jelenleg a munka, egy napon belül belekezdenek még egy ponton, egy héten belül pedig egy harmadikon is.

"Három hajót tervezünk beállítani, ezek közül egy, a Góliát volt az első, napi 60-100 köbméter anyagot termel ki. A Góliátot egy gépláncként kell elképzelni: van egy úgymond porszívója, amely a parthoz közeli helyen 20 centiméter mélyen lepelkotrást végez, a felső rétegből szedi ki az anyagot egy uszályra. Innen egy elevátor segítségével kiválogatják az iszapot, és egy másik csőrendszeren keresztül távozik az anyag. A másik két hajó csőrendszeren keresztül mélységi kotrást végez, és egy

1 kilométeres csőrendszeren keresztül

közvetlenül a zagytérbe juttatja el a kitermelt anyagot" - részletezte Siklós Gabriella.

Az egyik hajót a Velencei-tóról közúton vitték át a Balatonra.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy épp Balatongyörökön található egy engedéllyel rendelkező zagytér, ezt viszont most - mivel túlburjánzott a növényzet - fejleszteni kell ahhoz, hogy a terület be tudja fogadni az oda kerülő anyagot.

Hogy mikor fejeződik be a munka, azt nem lehet megmondani. A meleg mindenesetre táptalaja az algaképződésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×