eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A Balaton látképe 2000 méter magasból Balatonszemes felett.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Még az is lehet, hogy végtelen kotrás kezdődik a Balatonon

A vízügy sem látja, mikorra fékezhetik meg a magyar tenger algásodását, amihez sajnos szinte önmagában a meleg is elegendő.

Megkezdte a Balaton nyugati medencéjének kotrását az Országos Vízügyi Főigazgatóság - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet szóvivője, Siklós Gabriella, aki megerősítette a korábbi információkat: a munkára a tó algásodásra miatt van szükség.

"Megelőző célja van annak, hogy július 20-án megkezdődött a kotrás. A mérések alkalmával magas klorofill-A tartalmat mértek a vízügyes kollégák, ami

alga jelenlétére utal, mennyisége egyenesen arányos az alga mennyiségével"

- fogalmazott.

Szintén a nyugati medencében található egy iszapcsapda is, ahol a foszfortartalom magas az üledékben, a foszfor márpedig az alga melegágya, ezért is kezdtek rendkívüli gyorsasággal kotrásba.

Balatongyörökhöz közel folyik jelenleg a munka, egy napon belül belekezdenek még egy ponton, egy héten belül pedig egy harmadikon is.

"Három hajót tervezünk beállítani, ezek közül egy, a Góliát volt az első, napi 60-100 köbméter anyagot termel ki. A Góliátot egy gépláncként kell elképzelni: van egy úgymond porszívója, amely a parthoz közeli helyen 20 centiméter mélyen lepelkotrást végez, a felső rétegből szedi ki az anyagot egy uszályra. Innen egy elevátor segítségével kiválogatják az iszapot, és egy másik csőrendszeren keresztül távozik az anyag. A másik két hajó csőrendszeren keresztül mélységi kotrást végez, és egy

1 kilométeres csőrendszeren keresztül

közvetlenül a zagytérbe juttatja el a kitermelt anyagot" - részletezte Siklós Gabriella.

Az egyik hajót a Velencei-tóról közúton vitték át a Balatonra.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy épp Balatongyörökön található egy engedéllyel rendelkező zagytér, ezt viszont most - mivel túlburjánzott a növényzet - fejleszteni kell ahhoz, hogy a terület be tudja fogadni az oda kerülő anyagot.

Hogy mikor fejeződik be a munka, azt nem lehet megmondani. A meleg mindenesetre táptalaja az algaképződésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×