INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

balaton

algásodás

istvánovics vera

Litkey Farkas Prevital nevű katamaránja (b) és a svájci Christophe Peclard vezette Safram az 50. Kékszalag Erste Nagydíj vitorlásversenyen a keszthelyi forduló előtt 2018. július 26-án.

Már sejtik, mikor jön az újabb algacsúcs a Balatonban

Infostart

Gyorsan csökken az oxigén a fenék közeli vízben, a kutatók attól tartanak, hogy a jövő hét elején ismét jelentős algacsúcs alakul majd ki, lényegesen nagyobb, mint az eddigi.

Istvánovics Vera, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja a hirbalaton.hu portálnak csütörtökön beszélt arról bogy aznap hajnalban az üledék fölött fél méterrel már csak 2 mg/l volt az oxigén mennyisége a Keszthelyi-medence közepén.

Ez azt jelenti, hogy beindult az üledék nagy arányú foszfor-leadása.

A MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportnak az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz is eljuttatott álláspontja szerint felülvizsgálatra szorul a tó üzemi vízszintjének pár éve történt megemelése, az éghajlatváltozással jelentkező vízmennyiségi probléma mellett a vízminőségieket is figyelembe kell venni.

A keszthelyi mérőállomáson mért klorofill-koncentráció tavaly több napon át alkalmatlanná tette a vizet a fürdőzésre, mégis elmaradtak az ilyen esetekre rendeletben előírt intézkedések. Szerinte az eddigieknél gyakoribb vízminőség-ellenőrzésre van szükség - mondta a portálnak Istvánovics Vera.

Nyitókép: MTI/Jánossy Gergely
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018