INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

balaton

mederkotrás

alga

balatongyörök

A Zala megyei Balatongyörök csónakkikötője.

Támadnak az algák a Balatonon, sürgős beavatkozás kellett

Infostart

A vízminőségi haváriahelyzet elkerülése érdekében hétfő délelőtt megkezdték a Balaton kotrását a nyugati medencében.

A munkálatokra a vízben a múlt héten mért megnövekedett klorofill-a tartalom és a megjelent algamennyiség miatt volt szükség. A sürgősséggel megszervezett mederkotrás Balatongyörök térségében zajlik, és mindaddig tart, amíg a szakemberek indokoltnak ítélik.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) akkreditált laboratóriuma az elmúlt héten a Balaton nyugati medencéjében a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-a szinteket mért. Az eredmények alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat. Ennek keretében alvállalkozók bevonásával biztosítják, hogy megfelelő géppark álljon rendelkezésre, a balatongyöröki zagytározót pedig felkészítik a kitermelendő üledék befogadására.

A balatongyöröki móló melletti területen megkezdődött a foszforban dús üledék eltávolítása. A lepelkotrást a BAHART hidromechanizációs géplánca végzi, a kiemelt iszapot pedig a balatongyöröki zagytérben helyezik majd el.

A közeljövőben további két kotróhajó is munkába áll a Balaton nyugati medencéjében. A gépek mindaddig dolgoznak, amíg azt a szakemberek – a folyamatos monitorozás alapján – indokoltnak tartják. A vízvirágzás kialakulását azonban előre megjósolni nem lehet, mivel az algásodás megjelenésre jelentős hatással van az időjárás.

A mederkotrási tevékenység a strandok használatát továbbra sem befolyásolja.

Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018