eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Zala megyei Balatongyörök csónakkikötője.
Nyitókép: MTI/H. Szabó Sándor

Támadnak az algák a Balatonon, sürgős beavatkozás kellett

A vízminőségi haváriahelyzet elkerülése érdekében hétfő délelőtt megkezdték a Balaton kotrását a nyugati medencében.

A munkálatokra a vízben a múlt héten mért megnövekedett klorofill-a tartalom és a megjelent algamennyiség miatt volt szükség. A sürgősséggel megszervezett mederkotrás Balatongyörök térségében zajlik, és mindaddig tart, amíg a szakemberek indokoltnak ítélik.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) akkreditált laboratóriuma az elmúlt héten a Balaton nyugati medencéjében a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-a szinteket mért. Az eredmények alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség elrendelésére és a szükséges mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat. Ennek keretében alvállalkozók bevonásával biztosítják, hogy megfelelő géppark álljon rendelkezésre, a balatongyöröki zagytározót pedig felkészítik a kitermelendő üledék befogadására.

A balatongyöröki móló melletti területen megkezdődött a foszforban dús üledék eltávolítása. A lepelkotrást a BAHART hidromechanizációs géplánca végzi, a kiemelt iszapot pedig a balatongyöröki zagytérben helyezik majd el.

A közeljövőben további két kotróhajó is munkába áll a Balaton nyugati medencéjében. A gépek mindaddig dolgoznak, amíg azt a szakemberek – a folyamatos monitorozás alapján – indokoltnak tartják. A vízvirágzás kialakulását azonban előre megjósolni nem lehet, mivel az algásodás megjelenésre jelentős hatással van az időjárás.

A mederkotrási tevékenység a strandok használatát továbbra sem befolyásolja.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×