eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
Nyitókép: MTI/Varga György

Balatoni algapánik: újabb kotróhajót kellett bevetni

A Balatoni Kis Kotró a múlt csütörtök óta ott dolgozó Góliát kotróhajóhoz csatlakozott, de még érkezik erősítés: egy sokkal nagyobb kapacitású kotrógép.

A Balaton nyugati részén tömegesen megjelentek a kékalgák a vízfelszínen. Van, ahol az algásodás mértéke a két hete végzett utolsó mérés óta megduplázódott. Sok bejelentés érkezett többi között Alsóbélatelep, Fonyód, Balatonmáriafürdő, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Balatonfenyves, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonboglár térségéből a Balatoni Limnológiai Intézethez, hogy szabad szemmel jól látható algavirágzást észleltek a partok mentén.

A tihanyi intézet közleménye szerint a kutatók mérései alapján ez a jelenség a Keszthelyi-medencében a Balaton közepén is megfigyelhető volt, de még nincs nagy algatömeg jelen a vízben, de az algák mennyisége a tó nyugati területein erőteljes növekedésnek indult.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn közölte, hogy megkezdték a kotrást a Balaton nyugati medencéjében a víz megnövekedett klorofill-A-tartalma és az algamennyiség miatt. A múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A-szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az OVF harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.

Csütörtökön Balatongyörökön vízre tették a mederkotrásban résztvevő második lepelkotrót is. A Balatoni Kis Kotró a múlt csütörtök óta ott dolgozó Góliát kotróhajó és a hozzá csatlakozó géplánc munkáját egészíti ki, amely egy hét alatt 302 köbméter zagyot távolított el a mederből. A rendkívül gyorsasággal csatasorba állított eszközpark a vízminőségi havária megelőzése céljából dolgozik az üledékanyag eltávolításán a Balaton nyugati medencéjében mindaddig, amíg a szakemberek szükségesnek ítélik – közölte az OVF.

Július 20-án a Góliát lepelkotró, valamint a hozzá csatlakozó géplánc megkezdte a foszforban dús üledékanyag eltávolítását a balatongyöröki móló melletti területen. A géplánc naponta csaknem 60-100 köbméter úgynevezett „zagyot” emel ki oly módon, hogy egy kisméretű úszó munkaeszköz 20 centiméteres vastagságban felszívja az iszapot a mederből, víz alatti csövön eljuttatja a Góliát hajóra, ahol sűrítik, majd uszályra rakják. A fennmaradó anyagot az uszály egy elevátorhoz szállítja, amely csővezetéken keresztül a györöki zagytérre nyomja, hogy ott kiszáradjon, és később hasznosítható legyen, például bányafeltöltésre, talajjavításra.

A most vízre tett Balatoni Kis Kotró – a Góliáthoz hasonlóan – 20 cm-es rétegben kotorja majd le az iszapot. A napokban ugyanakkor egy további eszköz, egy hidromechanizációs mélységi kotró is megérkezik kisebb társaihoz, amely már 1 méteres vastagságban képes eltávolítani az üledékanyagot a mederből. A végterméket a hajókról a zagytérre juttató, csaknem egy kilométeres csővezeték kiépítése már zajlik.

A kitermelt anyag elhelyezéséhez elengedhetetlen a balatongyöröki zagytér előkészítése, ami a zagykazetták részleges megtisztítását igényli az elmúlt 30 évben elburjánzott cserjés és erdős növényzettől. Mindez a szükséges kormányhivatali engedélyek birtokában történik.

A Balaton mederkotrása mindaddig folytatódik, amíg azt a szakemberek a monitoring eredmények alapján indokoltnak tartják. A munkák gyorsaságára azonban jelentős hatással van az időjárás, mivel az erős szél akadályozhatja a kotrást.

A munkálatok a strandok használatát nem befolyásolják. A víz fürdőzésre alkalmasságát pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ és területi kirendeltségei vizsgálják és minősítik.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×