eur:
393.63
usd:
368.48
bux:
65924.59
2024. április 24. szerda György
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
Nyitókép: MTI/Varga György

Újabb hírek a Balaton algásodásáról

Már most a késő nyárra jellemző módon elszaporodtak az algák a Balaton nyugati medencéjében. A nyílt vízen nincs jelentős algatömeg, a kisebb, védett öblökben, nádasszegélyekben, csónakkikötőkben azonban már mérhető a mennyisége.

Somogyi Boglárka a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa a veol.hu portálnak elmondta, hogy a víz felszínén egy-két centiméter mélyen van jelen az alga, amely feltűnő lzöldes, kékes, de ha pusztul, akkor már barnás színe miatt. A strandokon nem jellemző a zavaró látványt nyújtó algásodás.

Az algatömegek képesek mozogni, napszakonként vagy nagyobb szélben helyet változtatni. Az algásodással megjelenő cianobaktériumok esetenként toxinokat termelnek, ezek pedig

bőrirritációt okozhatnak érzékenyebb bőrűeknél.

Ha valaki iszik a vízből, annál az enyhe emésztőrendszeri problémát, hasmenést okozhat. Fontos azonban, hogy az algásodás nem feltétlenül jár együtt toxintermeléssel. Az alga a vízben szemmel jól látható, ha ilyet észlel valaki, inkább távolabb strandoljon a gyermekével – ajánlja az algológus.

A strandokon a víz minőségét, az esetleges algásodást folyamatosan ellenőrzi a hatóság

- hangsúlyozta a szakember.

Több bejelentést kaptunk, de nem a strandokról, hanem például hajókikötőkből, horgászhelyekről. Az algásodás csak a tó nyugati területén jellemző, ahogy ez tavaly is volt. Akkor valószínűleg zavarosabb volt a víz, emiatt a sötétben oxigénmentes körülmények alakultak ki, így az üledékből felszabadulhatott, a felszínre kerülhetett az abban régóta jelen lévő foszfor - mondta a szakember, aki szerint a következő hetek időjárása dönti el, hogy még több lesz-e az alga. Szélcsendes, meleg időben várhatóan elszaporodik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×