eur:
385.24
usd:
355.33
bux:
69381.56
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Kotróhajó a Balaton nyugati medencéjében, a balatongyöröki part közelében 2020. július 23-án. A kotrásra a víz megnövekedett klorofill-A tartalma és a megjelent algamennyiség miatt van szükség. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság akkreditált laboratóriuma a múlt héten a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mért a tó nyugati medencéjében, ennek alapján az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el és a mederkotrás előkészítésére utasította az érintett vízügyi igazgatóságokat.
Nyitókép: MTI/Varga György

Szakértő: a Balatont kotorni kell, méghozzá folyton

Rossz híre van algafronton Vörös Lajosnak, a Balatoni Limnológiai Intézet kutató professor emeritusának.

A balatoni algásodás leghatásosabb ellenszere a rendszeres mederkotrás - mondta az InfoRádióban Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet kutató professzor emeritusa.

"A tó üledékének a felső 10-20-30 centiméterében foszforkészlet van, amelyhez az algák hozzá tudnak férni. Ha ezt

a foszforban gazdag, felszíni üledékréteget eltávolítjuk,

akkor ezzel az algásodás mértékét csökkenteni tudjuk" - foglalta össze a legfontosabbat Vörös Lajos.

Magának a kotrásnak ugyanakkor "megfelelően nagy területre", négyzetkilométerekre kell kiterjednie, ennek lehet szerinte jelentős vízminőség-védelmi hatása.

Más kérdés, hogy mennyi iszapot lehet kikotorni, hiszen az anyagot el kell helyezni, a tárolóterületek pedig eléggé korlátozott nagyságúak - tette hozzá.

Korábban az Országos Vízügyi Főigazgatóság részéről is arra céloztak az InfoRádióban, hogy "végtelen" időhosszúságú kotrás kezdődhet a Balatonban, és ennek technikai lebonyolításáról is beszélt Siklós Gabriella szóvivő.

Az algásodás egyébként az emberi egészségre is ártalmas lehet, erről ITT olvashat részletesebben.

A szakemberek továbbra is találgatják, hogy elsősorban mely ok a fő felelős az algásodásért, de a foszfor szerepében egyetértenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×