eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Óbuda látképe a Táborhegyi út felől 2020. január 10-én. Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország megküldte hadüzenetét öt szennyezőanyagnak

Ha a "háború" sikeres lesz, 2030-ban feleannyian fognak meghalni itthon a rossz levegő miatti egészségkárosodás miatt.

Elkészült az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program, amelyen belül a Herman Ottó Intézet 10 magyar nagyváros levegőminőség-javításáért felel.

Dobi Bálint, az intézet igazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta, 5 szennyezőanyag (ammónia, kén-dioxid, illékony szerves vegyületek, nitrogén-oxidok, PM 2,5 szennyezők) bizonyos mértékű csökkentése a cél 2030-ig.

"Ezen öt anyag csökkenésével várhatóan 50 százalékkal csökken a levegő mai egészségügyi kockázata, vagyis 2030-ban feleannyi ember veszti életét a légszennyező anyagok kelleténél magasabb koncentrációja miatt" - tette világossá Dobi Bálint.

Hogy lehet elérni ezt a nagy célt? A programban 28 alprogram kapott helyet, a Herman Ottó Intézet ebből egy 8 régiót érintő programot visz.

"A programok a lakossági fűtés-korszerűsítéssel és harmadrészt az agráriumból származó ammóniakibocsátással vannak összefüggésben. Vagy vehetjük a nitrogén-oxidokat, ezek szinte teljes egészében a közlekedésből, a robbanómotorokból származnak. Napjainkban tanúi vagyunk a közlekedési technológiák átalakulásának, ettől várjuk azt, hogy csökkenteni fogja a közlekedési légszennyezettséget. És lenne feladatuk az önkormányzatoknak is, ráadásul az Európai Unió szerepvállalásával: tíz önkormányzat, köztük

Budapest is részt vesz egy projektben, mellette Debrecen, Pécs, Szolnok, Eger, Kaposvár, Békéscsaba, Karcag és Tatabánya is, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az összmunka 2026-ig jelentős kibocsátás-csökkentést érhet" - ecsetelte Dobi Bálint. Új mérőállomásokat telepítenek, ökomenedzser-hálózatot alakítanak ki, és megpróbálják rábírni a lakosságot, hogy ne égessenek szemetet.

A Levegő Munkacsoport a közelmúltban bírálat alá vonta a levegőterhelés-csökkentési programot, úgy fogalmazott, túl általános ez az EU-nak benyújtott program, és nem tartalmaz költségvetési fejezeteket, valamint a lakossági fűtés ügye és az importautó-kérdés nem szerepel kellő súllyal.

Erre reagálva Dobi Bálint elmondta, a Herman Ottó Intézet éppen a tudatformálásra helyezi a hangsúlyt, ugyanúgy, ahogyan a dohányzás esetében is történt egy-két évtizeddel ezelőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×