eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az új emeletes FLIRT villamos motorvonat a jármű próbaútján a Rákospakota-Újpest vasútállomáson 2019. november 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Indul egy felület, ahol állami állásokra lehet lecsapni

Több ajánlat esetében már a betanítás idején is lehet fizetést kapni, illetve ingyenes tanfolyamok várják az érdeklődőket.

Egy folyamatosan frissülő, munkaerőigényt mutató adatbázis segítheti nemsokára az álláskeresők elhelyezkedését a járványhelyzet ellenére is munkaerőhiányos állami vállalatoknál - értesült a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában azt írta, az érdekképviseletek szerint az állásukat elvesztők közül

kevesen jelentkeztek eddig a vasúthoz, a Volánhoz, a postához vagy a vízközművekhez.

Ugyanakkor a járványhelyzet a képzéseket is megnehezítette, így egyelőre nagyobb népszerűsítő kampány sem indult.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke megkeresésükre ugyanakkor elmondta, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán már jelezték a kormány képviselőinek, hogy szükség lenne egy, az állami vállalatok pontos, naprakész munkaerőigényét mutató adatbázisra.

A kabinet és a szociális partnerek nyitottak voltak a kezdeményezésre. Ennek köszönhetően a vállalatok létszámigényének felmérése már folyamatban van, eddig több mint hatvan cég adatai állnak rendelkezésre. Az elnök kiemelte: a felmérés lezárását követően részletes, folyamatosan frissülő adatbázis jöhet létre, amely segít az álláskeresőknek és az állami vállalatoknak is.

Azt írták, érdekképviseleti beszámolók szerint

az állami cégek a járványhelyzet miatt óvatosabbak.

Egyfelől azért, mert a szigorú korlátozások következtében a jelenlegi létszám több területen is elegendőnek bizonyult, másfelől pedig azért, mert például a vasútnál vagy a Volánnál a képzést is befolyásolják a járványhoz köthető intézkedések.

A cikk szerint abban ugyanakkor mindenki egyetért, a növekvő munkaerőigény tartósan megmarad a közszolgáltató cégeknél, mivel az egyébként is alacsony létszám mellett a munkavállalók korfája elöregedő, tehát az állomány jelentős része közel jár a nyugdíjkorhatárhoz.

Az érintett cégeknél az idei, csaknem tízszázalékos béremelést és a juttatásokat is figyelembe véve

piacképes jövedelem

érhető el a legtöbb területen, ráadásul a képzések nagy része ingyenes, sok pozíció oktatása már munkaviszonyban, fizetés mellett zajlik - olvasható a lapban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×