eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a fogyatékkal élők világnapja ünnepi rendezvényén a budapesti Városházán 2019. december 3-án. Az eseményen aláírták a fogyatékosügy önkormányzati támogatásáról szóló szándéknyilatkozatot, amelyhez tizennégy, az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Lánchíd felújítása: keresik a megoldásokat

A 3-as metró rekonstrukciója és a pesti fonódó villamosberuházás nem csúszik – ismertette a főpolgármester.

Járvány nincs, járványveszély van Budapesten – hangsúlyozta Karácsony Gergely az ATV Start című műsorában. A főpolgármester azt mondta: az országos szűrés szerint lakossági szinten alig van jelen a vírus, Budapesten pedig napok óta csökken a fertőzöttek száma. Hozzátette,

reméli, hogy pünkösdkor már lehet strandolni, egyelőre azonban csak kültéri szolgáltatásokat lehet igénybe venni.

„Miközben nyitunk, csomó mindent zárunk is. Például a játszóterek egy fontos terület, ahol nyitunk, de a felnőttektől azt fogjuk kérni, illetve a rendelet ezt írja elő, hogy viseljenek maszkot” – fogalmazott a főpolgármester.

Arra a felvetésre, hogy a Pesti úti idősek otthonában indít-e vizsgálatot a főváros, Karácsony Gergely úgy reagált:

már annyi vizsgálat folyik, hogy „ha egy szög nincs rendesen bekalapálva, azt is megírja a kormánysajtó”.

„Nagyjából a mi kérésünk után egy hónappal az országos tisztifőorvos kötelezővé tette, hogy csak negatív koronavírus-tesztes beteget lehet visszahozni az idősotthonokba. Mi ezt március elején kértük, amikor már tombolt a járvány a kórházakban, amikor a kormányhivatal kiadott egy állásfoglalást, amely alapján a kórházak eljártak, gyakorlatilag le lettek tiltva erről, mondván ez felesleges pénzkidobás – fogalmazott Budapest első embere, aki szerint, ha nem „politikai közhely puffogtatás”, hanem valódi rendszerszinten akarunk érdemi felelősséget megállapítani, akkor az szerinte az abban keresendő, hogy „Magyarországon, ebben a járványban a kórházakban több ember kapta el a betegséget, mint ahány meggyógyult”.

A Biodóm ügyében azonban biztosan lesz felelősségre vonás – tette hozzá a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint folyik a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy 20 milliárd forint hiányzik a beruházás költségvetéséből.

A városvezető arról is beszélt, hogy a Lánchíd felújítását elhalasztják, már keresik azokat a műszaki megoldásokat, amelyek révén a híd úgy tud megújulni, hogy azt a főváros ki is tudja fizetni.

A tömegközlekedési beruházások azonban nem csúsznak

– hangsúlyozta.

„Ami nagy és fontos beruházás, az a 3-as metró felújítása, semmi jogi eszköz nincs, hogy elhalasztásra kerüljön, így is már három évet csúszott. És ehhez kapcsolódóan muszáj megtörténnie a pesti fonódó hálózat első lépésnek, ami gyakorlatilag a Haller utcában egy villamosszakasz megépítését jelenti” – magyarázta Karácsony Gergely.

A főváros 63 milliárdot zárolt szeptember végéig olyan beruházásokból, amik idén már biztosan nem tudnak elindulni. Karácsony Gergely szerint azonban mindent nem lehet elhalasztani, hiszen az tovább fékezné a gazdaságot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×