eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatót tart a Városházán 2019. április 4-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Lánchíd: Tarlós István komoly aggodalmának adott hangot

A volt főpolgármester szerint a helyzet annyira kritikus, hogy a Lánchíd felújítása nem tűr további halasztást.

Tarlós István volt főpolgármester az ATV műsorában ismertette, a Lánchídra 2018 óta engedélyezett kivitelezési tervek vannak. Mint elárulta, a híd felülvizsgálata is gyakori volt az ő főpolgármesteri idejében, a vége felé már hetente zajlottak ezek. Emlékeztetett, sok vita volt arról, hogy lehet-e a Lánchíd gyalogos, amire szerinte a híd funkcionálisan nem alkalmas. Azt is hozzátette, komoly kockázata lenne a Lánchíd kivonásának.

Egy, a múlt évégén készült szakvéleményt ismertetve közölte: az anyag súlyos megállapításokat tartalmazott, többek között, hogy az acélszerkezet hatékonysága csökkent, a láncok nem látják el a funkcióikat, és a csuklók sem működnek rendesen. A betonba rengeteg a kloridion, ettől korrodálódnak a vasszerkezetek. Sőt, a szélső pályafelfüggesztésnél 80 százalékos rongálódást fedeztek fel az alpinisták – sorolta.

Tavaly ősszel már arról volt szó, hogy 6 hónapon belül meg kell kezdeni a felújítást, ugyanis ennek halogatása csak még inkább megdrágítja a munkálatokat, ugyanakkor Tarlós István szerint félő,

hamarosan bekövetkezhet az a pillanat, hogy nem is lehet felújítani a Lánchidat, így megszűnhet a műemlék.

Az egykori főpolgármester nem érti, hogy az említett 6 hónap alatt, amelyből 5 és fél eltelt, miért nem írták ki a hídra a tendert. Megjegyezte, hivatala 23,7 milliárd forintot hagyott erre a célra a főváros kasszájában. Azzal szemben is értetlenül áll, hogy a pandémiára hivatkozva nem álltak neki a felújításnak, aki pedig azt állítja, hogy nincs meg rá a fedezet, az vagy nem tud számolni, vagy nem ismeri a főváros pénzügyeit – fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×